Sådan sparer du på strømmen

Elpriserne er braget i vejret det seneste år, og det kan komme til at koste dyrt for mange danske forbrugere. For familier, der i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk, kan det blive ekstra hårdt. Det er derfor en god ide at tænke over dit elforbrug.

Men hvor meget kan du egentlig selv gøre for at mindske elregningen? Det har vi kigget på, og kommer derfor her med seks tips til, hvad du kan gøre for at spare på el i din bolig.

Sluk for apparater, der står på standby. Når du slukker tv’et med din fjernbetjening i stedet for kontakten, så bruger tv’et stadig strøm, fordi det står på standby. Det er der mange andre elektriske apparater, der også gør, f.eks. dit musikanlæg eller spillekonsol. Nogle beregninger visser, at op mod 15 procent af vores strømforbrug bliver brugt på standbyfunktioner. Sluk derfor for de el-apparater, som du ikke bruger, og lad være med at bruge standbyfunktionen.

Køb LED-pærer næste gang du skal udskifte dine gløde- og sparepærer. De bruger mindre energi end normale elsparepærer, men de lyser lige så godt. Du kan opleve en besparelse på helt op til 78 procent, hvis du f.eks. skifter fra en glødepære til LED. På Bolius.dk kan du beregne, hvad du kan spare ved at skifte til LED-pærer.

Tjek temperaturerne i dit køleskab og fryser. Dit køleskab og fryser er blandt de el-apparater i dit hjem, der bruger mest strøm. De skal konstant sørge for at holde en lav temperatur og slukkes aldrig. Du kan dog nemt spare på strømmen til dit køleskab og din fryser, hvis du følger et simpelt råd. Sørg for, at du har en temperatur på fem grader i køleskabet og -18 grader i fryseren. Hverken mere eller mindre. Bare en grad for lav i køleskabet eller for høj i fryseren koster nemlig på elregningen. I ældre køleskabe skal du justere på temperaturen via en termostat. Her kan du roligt indstille termostaten til 3-4. Inden du justerer på graderne, er det vigtigt, at du tjekker, at gummilisten på dit køleskab og fryser ikke er utæt eller har revner. Er gummilisten på dit køleskab f.eks. utæt, vil køleskabet have sværere ved at holde temperaturen og bruge mere energi.

Sluk lyset efter dig er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger LED-pærer og spareelpærer. Det kan godt være, at det ikke er meget strøm at spare på et par dage, men over et år løber det hurtigt op. Gør det derfor til en vane at slukke for lyset i de rum, du ikke opholder dig i, så du slipper for at betale for overflødig strøm.

Vask ved lavere temperaturer og fyld opvaskemaskinen helt op. Du kan spare mange penge om året ved kun at starte opvaskemaskinen, når den er helt fyldt. Nogen udregninger viser, at du kan spare om til 50 vaske om året, hvis spare de overflødige halve vaske væk. Hvis du samtidig vasker dit tøj ved lavere temperaturer -f.eks. halverer temperaturerne fra 40 til 20 grader, kan du spare op til ca. 50 procent på elforbruget.

Drop tørretumbleren – den er dyr i strøm og er desuden ikke god ved tøjet. Når det er muligt, bør du altid hænge tøjet udenfor til tørre. Godt for tøjet, godt for miljøet og godt og økonomien.