Sådan sparer du energi og sikrer dig et godt indeklima

Vi er i en tid, hvor energipriserne er steget så meget, at mange danske familier har en kontant interesse i at sænke energiforbruget. Både på de store linjer med efterisolering og udskiftning af vinduer og på de små dagligdags ting som at huske at slukke for lyset.

Som beboer i Boligforeningen AAB kan du heldigvis selv gøre meget for at forbedre energiforbruget i din bolig. Derfor vil vi i dette BeboerNyt fortælle om, hvad du kan gøre for at undgå et unødvendigt energiforbrug til bl.a. opvarmning og samtidigt sikre et godt indeklima i din bolig.

Sådan hjælper du dig selv bedst i forhold til stigende priser

El:
Prisen på strøm er steget, og det kan mærkes rundt omkring i de danske hjem. Heldigvis er der nogle ting du selv kan gøre for at få prisen på din elregning ned. Først og fremmest bør du være opmærksom på, at mange husholdnings- og el-apparater (elkedel, hårtørrer, varmeblæser, mikrobølgeovnen osv.) i dit hjem er ivrige strømslugere, som ikke bør være tændt i længere tid, end det der er behov for.

Der kan også ofte være mange penge at spare, ved at reducere dit standby-forbrug. Standby-forbrug er det elforbrug som dine el-apparater bruger for at være klar til brug 24 timer i døgnet. Eksempler herpå er dit tv, din computer og dit musikanlæg, som alle har et standby-forbrug. Du kan også sænke dit elforbrug ved at skifte til lyskilder og hårde hvidevarer, der er mere energivenlige.

Varme:
Der er også penge at spare, hvis du skruer ned for radiatortermostaten, når du lufter ud. Din radiator kan nemlig ikke se, du åbner et vindue, så den vil forsøge at holde indstillingstemperaturen i rummet. For at få en optimal varme i din bolig skal du heller ikke dække radiatortermostaterne til. Hvis du dækker termostaterne til med eksempelvis et stykke tøj, vil føleren, indeni termostaten, måle temperaturen under trøjen og ikke i rummet. Derfor vil radiatorens temperatur sænkes, og du vil få et køligere rum. Radiatoren må heller ikke være skjult bag f.eks. møbler, da det også vil påvirke varmecirkulationen i rummet, og dermed medføre spild af varme.

Pas på dit indeklima – trods sparetider

Den største vækstbetingelse for skimmel i en bolig er fugt. Derfor kan skimmelsvampe vokse i stort set alle ejendomme, når blot der er fugt tilstede. Det er derfor vigtigt at lufte ud og sørge for, at fugten ikke sætter sig på kolde overflader og dermed dugger til. Fugt kan opstå forskellige steder i dit hjem, men følgende råd kan være med til at reducere den og risikoen for skimmel:

  • Først og fremmest er det vigtigt at få luftet grundigt ud med gennemtræk to-tre gange om dagen i fem-ti minutter. Hvis du gør det, fjerner du også samtidigt de fleste skadelige partikler i din bolig, såsom CO2 og VOC (skadelige partikler, som kommer fra møbler eller byggematerialer). Du bør også undgå at tørre tøj indendørs. Gør det i stedet udenfor – og skulle det regne eller sne, kan du til nød bruge en tørretumbler, selv om det er lidt af en energisynder.
  • Madlavning leverer det største bidrag til fugt og dårligt indeklima. Så det er en god idé at lade emhætten stå tændt mindst fem-syv minutter efter, du er færdig med madlavningen, så den varme fugtige luft ikke sætter sig i boligen.
  • Du bør også altid lukke døren til badeværelset under og efter bad. Efter et bad skal du især undgå, at fugten trænger ud i resten af boligen. Åben evt. et vindue, indtil den fugtige luft er væk. Hvis der ikke er et vindue, så sørg for at ventilationen i din bolig virker.

Sluk ikke for varmen i et rum, du ikke bruger

For at spare på varmeforbruget kan det være fristende at slukke for varmen i et rum, du ikke bruger så tit. Men det er faktisk en dårlig idé for dit indeklima. For er der mere end fem graders temperaturforskel imellem to rum, vil den varme luft fra de øvrige rum trænge ind i det kolde rum og kondensere på de kolde overflader. Det vil sige, at der lægger sig et lag af fugt på vægge, lofter og gulve. Det kan på meget kort tid give skimmelvækst i det rum, som ikke er opvarmet.