Fremlejer du hele eller dele af din bolig? Så er det en god ide at læse med her. En ændring i lejeloven gør det nemlig muligt for Boligforeningen AAB at opsige beboere, der ikke overholder loven om fremleje.
AAB og andre boligorganisationer kan fra den 1. juni opsige beboere, der fremlejer, hvis de taber flere sager i huslejenævnet og nægter at rette sig efter afgørelserne. Det er resultatet af en ny lovgivning, der blev vedtaget af Folketinget den 1. marts 2022.
”Det er noget helt nyt, fordi boligorganisationerne nu får mulighed for at opsige almene lejere, der ikke overholder deres fremlejeforpligtelser,” siger Anni Pedersen, juridisk konsulent i BL-Danmarks Almene Boliger.
Lovændringen kommer, fordi der i de seneste år har været sager med fremlejere, der har snydt dem, de fremlejer til.
Hvorfor får det betydning for dig?
Indtil nu har det være sådan, at når en beboer har fået tilladelse til at fremleje – helt eller delvist, så har lejeforholdet som udgangspunkt været ude af AAB’s hænder. Forholdet mellem beboer og den, der har lejet sig ind, har været reguleret af den private lejelov.
Det nye er, at hvis den, der bor til fremleje, klager over beboeren, der fremlejer, og vinder sagen i huslejenævnet, får AAB besked om det.
Hvis beboeren, der fremlejer, mindst to gange taber en sag i huslejenævnet, kan det betyde, at beboeren får opsagt sin lejekontrakt.
”Det er lige nu lidt uklart, om boligorganisationen skal eller kan opsige deres lejer. Det fremgår ikke klart af bemærkningerne i lovforslaget” siger Anni Pedersen.
”Men med de nye regler, risikerer en lejer at miste sin lejlighed. Derfor tror jeg, at loven kan få en præventiv effekt. Særligt i de store byer, hvor flere fremlejer,” siger Anni Pedersen.
Anni Pedersen forventer ikke, at der vil komme mange sager om beboere i almene boliger, der ikke overholder lovgivningen.