Fem tips til, hvordan du bruger mindre plastik i din hverdag

Du tænker måske ikke over det, men rigtig mange af de produkter, som du bruger til hverdag, indeholder plastik. Det er i vores tøj, vores møbler, vores kosmetik – ja selv vores frugter og grøntsager er pakket ind plastfolie. Og selvom plastik er et fantastisk materiale, der løser mange af dagligdagens udfordringer, så har det også en bagside. Plast er nemlig lavet af olie, og når det brændes af som affald, bidrager det til klimaforandringerne.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening smider en dansk husstand cirka 1 kg plast ud om ugen. Det bliver til ca. 50 kg plastik årligt. Vi skal derfor blive bedre til at reducere vores forbrug af plast alle de steder, det giver mening og blive bedre til at styre helt uden om det syntetiske materiale, hvor det er muligt.

Vi har derfor samlet fem tips til, hvordan du kan reducere eller genbruge plastik i din hverdag.

1. SORTÉR DIT PLASTIKAFFALD
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan affaldssorteringsreglerne er. Men har du mulighed for det, så sortér dit plastikaffald fra, så det kan sendes til genanvendelse. For når du sorterer dit plastik – eller affald i det hele taget – er du med til at sikre, at de anvendte materialer bliver genbrugt – i stedet for, at det hele blot bliver nedbrudt og brændt.
2. TAG DIN EGEN POSE MED UD AT HANDLE ELLER GENBRUG PLASTIKPOSEN
Du bruger en ny plastikpose ca. hver fjerde dag året rundt. Det svarer til ca. 85 poser pr. dansker pr. år. Og derudover koster en plasticpose i de fleste supermarkeder omkring tre kroner. Du kan derfor med fordel spare penge og mindske dit plastikforbrug ved at have et stofnet i tasken, når du skal ned og handle ind eller ved at genbruge de plastikposer, du allerede har købt. Når plastikposen så er slidt op, kan du bruge den som affaldspose.
3. OPBEVAR DINE MADRESTER I BØTTER OG GLAS
Hvis du i forvejen har hårde plastbøtter stående derhjemme, kan du med fordel bruge dem til madpakken. Det er bare vigtigt, at bøtterne er beregnet til at opbevare mad i, da de ellers kan frigive uønsket kemi. Kig derfor efter ’Glas og gaffel’ symbolet på dine bøtter. Hvis resterne fra gårsdagens aftensmad skal opbevares i køleskabet, kan du nøjes med at putte dem i en skål eller en dyb tallerken. Gamle syltetøjsglas eller andre typer af glas, der tidligere har været mad i, kan også være gode at opbevare madrester i.
4. SKIFT PLASTIKFLASKEN UD MED EN DRIKKEDUNK
Skal du have vand med til din træning eller på vej til arbejdet, så overvej dit valg af drikkedunk. I stedet for at bruge en almindelig vandflaske, som ofte ryger ud i skraldespanden på vej hjem, så brug heller en drikkedunk af glas eller plastik, som du kan vaske og bruge mange gange.
5. VÆLG DINE KARKLUDE MED OMHU
De billige engangsklude, som dem du kender med de blå, lyserøde og gule farver, indeholder mikroplast. Du bør derfor bruge en bomuldsklud eller karklud uden mikroplast i stedet for, så du ikke skyller mikroplast ud i havet, når du vasker din karklud.

Du kan læse mere, om hvordan du bliver bedre til at genbruge eller reducere plastik på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside.