Fem brandgode juleråd: Undgå at julen går op i flammer

Foto: Beredskabsstyrelsen

Juledekorationer, levende lys og juletræer er alt sammen rigtig hyggeligt, især i en kold og mørk tid. Men vi danskere er ikke altid lige forsigtige, når vi skruer op for julebelysningen og hyggen i hjemmet. Vi har derfor samlet fem gode råd til en brandsikker jul.

Julen er snart over os, og for rigtige mange betyder det, at de støvede kasser med julepynt skal findes frem fra loftet eller kælderrummet. Julen er dog ikke kun højtid for kravlenisser, adventskranse og juletræer, men også for ild i gardiner og juledekorationer. Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsnet oftere må rykke ud i december måned end i de øvrige af årets 11 måneder.

I gennemsnit rykkede brandvæsenet ud til 459 brande i private hjem i december måned i årene 2013-2017. Det er omkring 35 procent flere brande i private hjem end i en gennemsnitsmåned set over den samme årrække.

Derfor er der god grund til at holde et vågent øje med juledekorationen, så dit hjem ikke bliver endnu et nummer i statistikken. Men det behøver slet ikke gå så galt – ved at følge fem brandgode råd kan du undgå, at julen går op i flammer.

Sådan undgår du en brand i julen

  1. Sørg for at have røgalarmer – og tjek, at de virker
    Sørg for at du har røgalarmer i dit hjem og test med jævne mellemrum, at de virker. Det er også en god idé at tjekke, at de tydeligt kan høres i alle rum – også med lukkede døre.
  2. Gå aldrig fra et rum, hvor der er levende lys tændt
    Du må aldrig forlade levende lys, der er tændt. Heller ikke selvom de er selvslukkende eller står i en sikker lysestage. Og undgå at lade lysene i en juledekoration brænde for langt ned, så flammen får fat i gran eller pynt.
  3. Stil altid en spand vand i nærheden af juletræet
    Skal du have levende lys på træet, så skal du have noget ved hånden til at slukke det med, mens det står tændt. Stil derfor en spand vand parat ved siden af juletræet, når du tænder det. Det er vigtigste er, at du er parat til at slukke branden, hvis der skulle gå ild i dit juletræ.
  4. Bliv i køkkenet, når du laver julemad på komfuret.
    Hold altid øje med maden, mens du tilbereder den, og sørg også for at holde øje med pander og gryder, der skal stå og simre i længere tid.
  5. Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret
    Lad være med at bruge komfuret som ekstra arbejdsplads. Man kommer let til at tænde for komfuret, hvorefter der kan gå ild i de ting, som ligger på komfuret.

Gratis Bo Brandsikkert-kursus

Vil du klædes bedre på til at kunne forebygge og forhindre at brande opstår eller udvikler sig. Så har du, dine naboer eller din afdelingsbestyrelse mulighed for at få et gratis Bo Brandsikkert-kursus hos BorgerBeredskabet. Du kan læse mere om Bo Brandsikkert-kurset her.