Spar på vandet – og pengene

At der er penge at spare ved at sænke vandforbruget, er ingen nyhed, men hvordan sparer du nemmest på dit årlige vandforbrug. Det får du her nogle få, men effektive tips til.

 1. Stop løbende toiletter
  Et toilet, hvor vandet siver ganske lidt, er en dyr affære. På et år kan det koste op mod 100 m3 vand, hvilket svarer til ca. 4000 kr. Find ud af, om toilettet løber ganske let ved at lægge et stykke toiletpapir bagerst i kummen. Hvis papiret bliver våde efter kort tid, er det tegn på, at toilettet er utæt og løber, og du bør derfor kontakte afdelingens vicevært, så det kan blive repareret.
 2. Undgå dryppende vandhaner
  Hvis en vandhane drypper døgnet rundt, koster det omkring 1.200 kr. om året i ekstra vandforbrug, og dermed en ekstra huslejeudgift. Så har du en hane, der drypper, skal du nok engang tage fat i viceværten, så problemet kan blive løst.
 3. Hav kold vand i køleskabet
  Hvis du drikker koldt vand fra hanen, går der hver gang adskillige liter direkte i afløbet, inden vandet er koldt nok til at drikke. Det kan du undgå ved at stille flasker eller en kande med vand i køleskabet.
 4. Vask op i en balje
  Vasker du op under rindende vand, så løber der i gennemsnit 60 liter vand i kloakken. Bruger du i stedet en balje til opvasken, så er der sparet omkring 50 liter vand – per opvask. På et år bliver det til mange liter – og kroner.
 5. Tag kortere bade
  En bruser sender mellem otte og 12 liter vand i kloakken per minut. Skærer du to minutter af dit brusebad, vil du derfor kunne spare omkring 8.000 liter vand om året. Slukker du derudover for vandet, mens du sæber kroppen ind og vasker håret, er besparelsen naturligvis endnu større.
AAB har to afdelinger på Ydre Østerbro med i et energispare-projekt sammen med andre almene boligorganisationer og Københavns Kommune. Det er blandt andet erfaringerne herfra, som er givet videre i denne artikel. Du kan læse mere om projektet på Københavns kommunes hjemmeside.