Modeljernbaneklubben ’Hedegaardens Privatbane’ bygger fællesskaber og drømme i afdeling 54

Hver tirsdag aften mødes en flok beboere fra AAB-afdeling 54 og BaldersBo for at nørde tog i modeljernbaneklubben ’Hedegaardens Privatbane’. Det handler om lidenskab for tog, men også om samvær med ens naboer.

I Hede- og Magleparken er der en verden for sig selv, for når medlemmer eller gæster træder ind i modeljernbaneklubbens lokaler, der ligger i en kælder i AAB-afdeling 54, befinder de sig midt i en miniatureverden af landskaber og tog i mange udgaver.

Hele vejen rundt i de store lokaler kører der små gamle damplokomotiver og moderne lyntog rundt i de sirligt anlagte landskaber med træer, buske og kolonihaver. Havnen hedder godt nok Rødborg Færge i stedet for Rødby Havn, og banegården hedder Østervold frem for Østerport Station, da ikke alle detaljerne er naturtro, men de ligner den ægte vare – og er det rene slaraffenland for tog-glade drenge og piger.

Og det er altså hernede i kælderens dybder, at klubbens medlemmer mødes hver tirsdag aften for blandt andet at dele erfaringer og interesse for modeljernbaner.

Et godt naboskab er utrolig livsbekræftende

Modeljernbaneklubben blev startet i 1988 og kunne fejre sit 30-års jubilæum den 15. juni 2018, og de 27 medlemmer bygger stadig løs på banen, der er så fuld af fede detaljer, at øjet konstant fanger noget nyt.

Det har taget år at genskabe de naturtro landskaber, og der ligger ufatteligt mange tanker, kræfter og ikke mindst timer bag den flotte bane. Og det er der en grund til. Det er nemlig både drømme og et godt sammenhold, de 27 medlemmer bygger.

”Det er rart at have en fælles interesse med sine naboer. Vores historier og baggrunde er måske forskellige, men interessen for modeljernbaner, er ens”, fortæller Benny Herold, formand i klubben, til BeboerNyt.
Selvom han er vild med tog, er det dog ikke udelukkende det, der får ham til hver tirsdag at tage turen forbi klubbens lokaler.

”Ud over at kunne dele sin interesse for tog med andre, så er det også det sociale, der tæller. Sammenholdet og samværet er også en af grundene til, at vi mødes hver uge. Det er nemlig utrolig livsbekræftende at være del af en gruppe, hvor du kan tale om alt muligt”, siger Benny med et smil og fortsætter:

”Desuden er det utroligt afstressende at komme hernede. Du glemmer alt om den ballade, der måske har været på arbejde eller derhjemme”.
Henover årene er klubben vokset støt, og selvom der er flere med gråstænkt hår blandt medlemmerne, så favner klubben bredt med alt fra pensionister til unge mennesker i 20’erne.

For som formanden siger, ”så gør vi en ære i at være en klub for alle, med plads til spøjst og socialt samvær”.

På spørgsmålet om, hvad der får folk til at engagere sig i fællesskabet, lyder svaret prompte fra Benny:

”Du er selvfølgelig nødt til at ramme ned midt i folks interesser og ønsker, men man skal også lave en hyggelig og social ramme for folk. Det er dog min erfaring, at det er lettere at få fat i de ældre beboere end de unge. Men generelt set er det jo meget ”Tordenskjolds soldater”, som sikrer, at gryden koger i fritidsklubberne, og det samme gør sig gældende hos os. Vi har derfor valgt den nemme løsning og har oprettet en Facebookgruppe. Her kan interesserede så følge med i, hvad vi går og laver og evt. kontakte os, hvis de ønsker at vide mere”, fortæller Benny afslutningsvis.

Hedegaardens Privatbane får til tider besøg af tog-glade drenge og piger og andre barnlige sjæle, og har du lyst til at komme på besøg, kan du kontakte klubben på hedegaardens.privatbane@computerteknik.dk. Klubben vil meget gerne vise sine tog frem. Men pas på – det er svært at forlade klubben igen.

Går du og tumler med idéen om at starte en beboerklub, så er du altid velkommen til at kontakte din afdelingsbestyrelse og forhøre dig.