Mini-køkkenhave i vindueskarmen

Du behøver ikke en have for at dyrke dine egne grøntsager eller krydderurter. Dine køkkenhavedrømme kan sagtens udleves på minimal plads. Vi har derfor samlet fem gode tips til, hvordan du laver din egen køkkenhave i vindueskarmen.

Forårets milde temperaturer og mange solskinsdage er perfekte forhold til at dyrke grøntsager og krydderurter og mangel på plads er ikke en hindring for, at du kan gøre det med succes. Der er et væld af måder at gøre det på, så vi har samlet de fem bedste tips til, hvordan du får skabt den perfekte køkkenhave i vindueskarmen.

 1. Udnyt pladsen
  Det er nemt og praktisk at dyrke krydderurter og grøntsager i vindueskarmen derhjemme, men du har et relativt lille manøvrerum. Forsøg derfor at udnytte pladsen optimalt. Med en plantevæg kan du f.eks. udnytte plads i højden, og på en reol eller et trappesystem kan du let skabe gode vækstbetingelser for dine krydderurter i potter og krukker.
 2.  Husk lys til planterne
  For at give urterne og grønsagerne de mest optimale vækstforhold er det klart bedst, hvis du kan placere dem i en vestvendt vindueskarm, da det giver planterne det bedste lys. Hold i øvrigt øje med, hvor meget sollys der er i vinduet, og vær klar til at flytte rundt på planterne, når årstiderne skifter.
 3. Bland dine afgrøder
  I både krukker og potter kan du overveje at blande forskellige planter. Mange grøntsager og krydderurter trives bedst sammen med andre arter. Du kan med fordel blande jordbærplanter, ærter og tomater med f.eks. persille. En række krydderurter, blandt andet citrontimian og rosmarin, virker i øvrigt frastødende på insekter og kan derfor placeres blandt andre spiselige grøntsager.
 4. Pasning af din mini-køkkenhave
  Det er dejligt at kunne høste direkte af køkkenhaven i vinduet, og hvis du gerne vil kunne gøre det løbende gennem længere tid, er det en god idé at så nye frø med et par ugers mellemrum. Husk at der skal vandes jævnligt, og planter, der står i vindueskarmen i mere end en måned, har godt af regelmæssigt at få tilført lidt flydende næring.
 5. Bonus tip: Hul i bunden af potten
  Når du dyrker krydderurter i vindueskarmen, er det vigtigt, at der er hul i bunden af potten – og den står i en underskål – så der aldrig står vand omkring rødderne