Fra kettlebells til kager: Ny beboercafé er åbnet i et gammelt motionsrum i AAB afdeling 34

Afdeling 34 i København Ø har siden begyndelsen af november duftet ekstra godt af hjemmebag og friskbrygget kaffe. Her har Café Solsikke nemlig slået dørene op i et gammelt motionsrum med fokus på genbrug. Hele cafeen er indrettet med genbrugsmaterialer og ting, som beboerne i afdelingen har doneret. Bag caféen står beboer Diana Rønning, der ikke blot har skabt et hyggeligt samlingssted, men også et bæredygtigt fællesskab. Vi har talt med Diana Rønning om ensomhed, fællesskaber og drømmen om at starte en café bygget på bæredygtighed.

En kort gåtur er alt, hvad der nu skal til, når tørsten eller sulten melder sig i afdeling 34. Café Solsikke er nemlig rykket ind i et gammelt motionsrum, hvor alt inventar lige fra stole og borde til grill er genbrug eller doneret af beboerne i afdelingen.

I caféen, som har åben hver tirsdag og onsdag, bliver man mødt af smil og af et personale, som brænder for sagen. Café Solsikke drives nemlig af frivillige beboere og i spidsen står initiativtager og dynamoen bag caféen, 58-årige Diana Rønning, der beskriver sig selv som ”… et kreativt menneske, der godt kan lide at se forandringer og er glad for at arbejde med mennesker”.

Her måles succesen ikke i cafeens indtægter, men i bæredygtighed, fællesskaber og ønsket om at gøre en forskel. Hos Café Solsikke skal alle gæster føle sig set og inkluderet, uanset baggrund:

”Mit ønske har altid været at bryde med social isolation og skabe et stærkt fællesskab i vores nærmiljø. Så jeg håber, at Café Solsikke kan blive hjertet i dette lille område og sørge for ikke blot kaffe og mad til ”husets” gæster, men også fungere som et lille fællesskab, hvor alle er velkomne, uanset baggrund”, forklarer Diana Rønning.

Fra idé til virkelighed

Idéen til Café Solsikke opstod en aften, da Diana Rønning læste et nyhedsbrev fra Boligforeningen AAB om de ressourcer, der årligt investeres i forebyggende arbejde mod ensomhed og følte en trang til at handle. “Jeg måtte gøre noget – men hvordan?”, fortæller Diana Rønning og fortsætter ”… uden lokaler og midler er det jo svært”.

Efter lidt betænkningstid besluttede hun sig for at lave et forslag om at starte en beboercafé op i afdelingen, og sendte det til AAB med begrundelsen ”… jeg går til hovedet i stedet for til halen”. Hun undersøgte også, om det var muligt at leje beboerlokalet i afdelingen, men indså hurtigt, at det ikke ville fungere i et lokale, der også bliver brugt til andre formål. Derfor henvendte Diana Rønning sig til ejendomsfunktionær Mads Thøger Veddinge for at høre, om hun kunne få lov til at bruge afdelingens gamle motionsrum. Det fik hun heldigvis lov til.

Og med god hjælp fra en anden beboer i afdelingen, Thomas Jeppe, fik hun relativt hurtigt caféen etableret.

En lille grøn oase

Diana Rønning har valgt at bygge caféen op af genbrugsfund, som hun har fundet i afdelingens skralderum over en længere periode. ”Hver gang jeg så noget brugbart, tog jeg det med, og det har resulteret i, at vores café i dag er fuldt udstyret og bygget op af genbrugte materialer”, forklarer hun stolt om Café Solsikkes unikke stil.

Efter caféens åbning har beboere også bidraget med ting som viskestykker, bageforme, grydeskeer og piskeris. ”Det er blevet en dejlig lille grøn oase, hvor vi også passer på klodens ressourcer og understøtter caféens bæredygtighedsdagsorden”, fortæller Diana Rønning.

En vellykket åbning af Café Solsikke

Café Solsikke har allerede markeret sig som et samlingspunkt i området med en vellykket åbning den 1. november 2023, hvor over 30 beboere dukkede op. Diana Rønning deler begejstringen:

“Vi havde over 30 gæster i forbindelse med åbningen af caféen”, fortæller hun og tilføjer ”… og jeg er så glad for og stolt over, at vi nu kan invitere indenfor i Café Solsikke. Vi kan nemlig mærke, at der er en efterspørgsel på det her – mange af vores gæster, hvoraf mange sidder her i flere timer, har udtrykt glæde og taknemmelighed overfor projektet. Og det er noget, der varmer mit hjerte”.

Afslutningsvis opfordrer Diana Rønning andre til at følge hendes eksempel, men understreger:

“Det er vigtigt, at man brænde for det her, og man skal kunne lide at arbejde med mennesker. Og man skal også være forberedt på, at der er mange arbejdstimer i opstartsfasen – men der er hjælp at hente. Brug din afdelingsbestyrelse eller kontakt administrationen i AAB”.

Bliv frivillig i Café Solsikke

Hvis du ønsker at støtte Café Solsikke eller blive frivillig, er du mere end velkommen til at kontakte Diana Rønning på mail cafesolsikke@gmail.com. Beboere i andre AAB afdelinger i området er også velkomne.

Caféen har åben hver tirsdag fra 16.00 til 17.00 og onsdag fra 15.00 til 20.00. Diana håber dog på at kunne udvide åbningstiderne med yderligere dage, især om formiddagen.