Et Cobra-maleri for en fedtemad

Børnehuset Hjortøgade, der ligger i Boligforeningen AAB afdeling 23, gemmer på en kunstskat, som de seneste ca. 73 år mest har været kendt af folk med deres daglige gang i børnehaven. Siden 1944 har børnene i børnehaven kunnet opleve unikke malerier af bl.a. Asger Jorn, Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen, Elsa Alfelt, Ejler Bille, Agnete Therkildsen, Corneille og Richard Winther. Flere af kunsterne blev senere kendt som Cobra-malerne.

I 1944 var ingen af malerne endnu store navne, men udsmykkede børnehaven fordi Asger Jorns søn gik der, og han kendte børnehavens daglige leder Kirsten Gad. Som løn fik de en håndfuld fedtemadder!

Tidens tand og dagligdagen i en børnehave har været hård ved vægmalerierne. Rør og dækningskasser er sat op i Heerups malerier, en trappe er sat op ad Carl-Henning Pedersens dekorationer, og en hel væg er malet over.

De seneste ti år har Asger Jorns søn Troels Jorn og børnehaveleder Henrik Dankert derfor kæmpet for at samle midler til en gennemgribende restaurering. I 2016 lykkedes det endelig at komme i gang med arbejdet med støtte fra blandt andet A.P. Møller-fonden og Realdania. Med midlerne fulgte et krav om en renovering af hele institutionen, så de fysiske forhold i børnehaven også blev opdateret.

I begyndelsen af 2018 var renovering og restaurering fuldendt. Malerierne er ført tilbage til fordums pragt. Børnene er flyttet tilbage i lokalerne og har igen deres daglige gang blandt nogle af dansk kunsts største kunstnere.

Som noget nyt vil offentligheden fremover også få adgang til kunstværkerne. Børnehaven har nemlig i forbindelse med donationerne forpligtiget sig til åbenhed overfor offentligheden. Det betyder, at malerierne fremover vil kunne ses på bl.a. kulturnatten og ved forskellige andre arrangementer.