Anne-Grethe redder julen for udsatte børn

I Vejleåparken i Ishøj, hvor AAB´s afdeling 55 hører hjemme, sidder 73-årige Anne-Grethe Madsen hver uge i et kælderlokale og istandsætter gamle dukkehuse. Sammen med de øvrige medlemmer af den lokale miniature-klub, har hun de seneste fem år sirligt tapetseret, lavet møbler til og indrettet brugte dukkehuse i massevis.

Stort set alle de omkring 40 dukkehuse Anne-Grethe gennem årene har restaureret, er blevet foræret væk, og det har hun det helt fint med.

”Jeg er ikke samler. For mig er det processen med at lave husene, der er sjov og spændende. Og så er det selvfølgelig dejligt at vide, at der er nogle, der kan bruge husene bagefter. Det er det hele værd, når jeg ved, at der er en lille pige et sted, som bliver glad, når hun får et dukkehus foræret”, fortæller Anne-Grethe Madsen.

Detaljerne er i orden, når Anne-Grethes dukkehuse får en ny ejer. For eksempel er gardiner og bademåtter hæklet af et af miniature-klubbens medlemmer.

Dukkehuse er blevet suppleret med legetøj

For fem år siden var det kun dukkehuse Anne-Grethe Madsen arbejdede med, og hun bruger fortsat omkring 37 timer om ugen på at istandsætte og indrette de små huse. Men i dag indsamler hun også alle mulige andre former for legetøj som en del af Næstehjælperne Ishøj.

Legetøjet står opstillet på utallige meter reoler i et stort kælderrum under afdeling 55 og minder mest af alt om en legetøjsbutik med LEGO, bøger, spil, barbiedukker og alt hvad et børnehjerte ellers kan begære.

”Nede for enden har jeg samlet legetøjet til småbørn, og på den her side står det, som drengene mest er interesserede i”, forklarer Anne-Grethe Madsen, mens hun går rundt mellem de mange reoler og viser frem.

I Anne-Grethes legetøjskælder er der legetøj fra gulv til loft, og det hele foræres væk til børn fra udsatte familier.

Hun modtager både brugte dukkehuse og andet legetøj fra lokale borgere, men folk fra hele landet har sendt huse til hende, når de er landet på den gruppe på Facebook, som Anne-Grethe har oprettet. Den hedder ”Dukkehuse og andet legetøj til udsatte børn”, og det er også her, der bliver skabt kontakt til modtagerne af legetøjet.

”Når nogen kontakter mig, aftaler vi et tidspunkt, hvor de kan komme på besøg i legetøjskælderen og få noget legetøj med hjem. Og jeg elsker at se, hvor glade børnene og deres forældre bliver, når de går herfra med noget legetøj, som de ellers ikke ville have haft mulighed for at købe”, slutter Anne-Grethe Madsen.

Du kan se nogle af de dukkehuse, som Anne-Grethe har foræret væk på hendes hjemmeside.

Har du brug for hjælp til jul

Sidder du selv – eller måske en du kender – stramt i det rent økonomisk og har svært ved at finde penge til julegaver til familiens børn. Så kan du henvende dig til Anne-Grethe Madsen og aftale et besøg i legetøjskælderen. Anne-Grethe Madsen og næstehjælpernes legetøjskælder har legetøj, spil og bøger til børn fra 0-10 år.

Du kan skrive til Anne-Grethe Madsen på barn@ag-m.dk, hvis du har brug for hjælp til årets julegaver til de mindste.