Er økonomien presset? Så kan der være hjælp at hente

Selv om inflationen er aftagende, er priserne på bl.a. føde- og dagligvarer stadig høje. Og det er noget, der kan mærkes rundt om i Danmark. Mange oplever fortsat, at de er så presset på økonomien, at de skruer ned for varme – og elforbruget, husholdningsbudgettet, transport og fritidsinteresser.

Men der er heldigvis hjælp at hente, hvis din privatøkonomi er presset. Vi har lavet en liste med forskellige muligheder for at søge om støtte til bl.a. forbrugs- og energiregninger.

Hos Energistyrelsen er der mulighed for hjælp, hvis du har svært ved at betale din energiregning. Det er bl.a. muligt at søge om at få udsat din energiregning hos dit energiselskab eller søge om varmecheck, hvis du mener, at du er berettiget og ikke allerede har modtaget den. Det kan du læse mere om her.

Er du i en vanskelig økonomisk situation, kan du søge din kommune om økonomisk tilskud til en række udgifter (hjælp i særlige tilfælde). Du kan læse mere om, hvad du kan søge om hjælp til, her.

Der er også flere foreninger, som hjælper økonomisk pressede forsørgere.

Foreningen til Støtte for Mødre og Børn uddeler legater til forsørgere med mindst ét barn under 18 år samt til gravide kvinder. Hos foreningen kan du søge om legater til bl.a.:

  • anskaffelser af bl.a. spædbørnsudstyr, hvidevarer, cykler o.l.
  • etablering i en ny bolig – eksempelvis til flytning eller møbler
  • uddannelse – studieture, skoletasker, bøger og computere
  • andet – f.eks. mad til resten af måneden eller hjælp til restancer til el, vand, varme og husleje.

Du kan læse mere om foreningens legater og vejledning til at søge om et legat på deres hjemmeside.

Røde Kors tilbyder bl.a. støtte til fritidsaktiviteter og har også et familienetværk, som laver forskellige aktiviteter med børnefamilier. På Røde Kors’ hjemmeside kan du se mere om deres forskellige initiativer.

Test dig selv! Hvor god er du til at sortere affald?

Er du i tvivl om, hvorvidt en køkkenkniv af træ og metal skal skilles ad, før den må blive sorteret? Så er du bestemt ikke alene. Listen over affald som vi skal sorterer i dag er lang – og det kan derfor godt drille lidt, når man står nede i gården foran de grønne containere.

Fra den 1. juli 2023 skal vi alle sortere vores affald i ti typer affald, og hvis du ikke allerede er gået i gang med at sortere i ti affaldstyper, så kan det kræve lidt tilvænning, før det bliver en vane.

For at hjælpe dig på vej har Bolius.dk lavet en quiz, hvor du kan teste dig selv og blive klogere på, hvor meget du ved om at sortere affald.

Husk: Indtil den 1. juli 2023 er affaldssortering stadig kommunalt bestemt, så der kan være forskel på, hvordan du skal sortere affald, alt efter hvor du bor. Derfor er det en god idé at tjekke din kommunes hjemmeside, hvor du finder en guide til affaldssortering, hvis du vil være helt sikker, når du står ved affaldscontaineren.

Gå til quizzen her

Almene Stjernepriser 2023: Nominér en ildsjæl og vind 5.000 kr.

Kender du en beboer, en ejendomsfunktionær, eller en helt tredje person, der fortjener at blive hyldet for sit engagement i dit boligområde? Så kan du nu indstille kandidater til BL’s Almene Stjernepriser 2023.

Rundt omkring i landets almene boligorganisationer findes der et utal af engagerede ildsjæle, der dagligt arbejder for at styrke beboernes trivsel og livsvilkår. Eller måske engagerer de beboerne i den grønne dagsorden i et boligområde. Det arbejde ønsker BL – Danmarks Almene Boliger at hylde og anerkende med en ny pris kaldet Almene Stjernepriser.

Der uddeles i alt fire priser, hvoraf to af priserne – Stjerneprisen for socialt engagement og Stjerneprisen for grønt engagement – gives til en beboer, gruppe af beboere, eller en ansat, som enten gør en bemærkelsesværdig frivillig indsats for at styrke det sociale liv i en afdeling, eller arbejder for at skabe et mere bæredygtigt boligområde.

Vinderne af de to priser modtager en præmie på 5.000 kr. til at understøtte deres frivillige arbejde.

Har du en kandidat i tankerne, så tøv ikke med at indstille vedkommende til én af de to priser:

  • Du kan indstille kandidater til Stjerneprisen for socialt engagement her.
  • Du kan indstille kandidater til Stjerneprisen for socialt engagement her.

Indstillinger kan foretages frem til den 30. april, og vinderne vil blive afsløret den 30. september 2023 ved konferencen ”Almene boligdage” på Tivoli Hotel i København.

De nominerede kandidater vil blive offentliggjort i løbet af august.

Du kan læse mere om de Almene stjernepriser og kriterierne for at indstille her.

Har du sprøgsmål, er du velkommen til at kontakte BL på mail, liv@bl.dk.

Indbydelse til indflydelse – afdelingsmøder 2023

Det er blevet forår – og dermed er sæsonen for de ordinære afdelingsmøder i gang.

Som noget nyt i år, vil indkaldelsen til afdelingsmødet, i nogle afdelinger, blive sendt til din mail i stedet for at ligge i din postkasse.

Husk, du også kan finde indkaldelser, bilag og referater fra afdelingsmødet i BeboerWeb.

Hvorfor skal jeg komme til afdelingsmødet

I Boligforeningen AAB værner vi om fællesskabet. Vi er en forening, hvor vi giver ansvar til vores beboere, og hvor den enkeltes demokratiske stemme er afgørende og bliver hørt.

Uanset, hvordan du ønsker at bruge din demokratiske stemme, er afdelingsmødet et godt sted at starte. Så mød op til det årlige afdelingsmøde og bliv klogere på livet i din AAB-afdeling. Indkaldelsen til afdelingsmødet er din indbydelse til indflydelse.

Har du en god ide

Det er på afdelingsmødet, at du som beboer kan stille forslag til nye projekter eller ændringer, der kan være med til at forbedre livet og fællesskabet i din afdeling. Det er vigtigt, at du stiller med et godt og gennemarbejdet forslag, som I kan drøfte og tage stilling til på afdelingsmødet. Så er der størst chance for, at dit forslag bliver vedtaget. Du skal huske, at afdelingsbestyrelsen skal have forslaget senest 14 dagen inden afdelingsmødet.

Vil du være med i bestyrelsen

Overvejer du at stille op til bestyrelsen i din afdeling, så kan du finde inspiration til arbejdet i to små videoer, der er lavet med et par erfarne bestyrelsesmedlemmer, hvor de fortæller om det arbejde, de laver i bestyrelsen, og hvad det giver dem af oplevelser og glæder.

Som bestyrelsesmedlem lærer du beboerne i din afdeling at kende, du er med til at sætte ting i gang og bliver kontaktled mellem beboere, bestyrelse og administration. Kort sagt: Du får medansvar for afdelingens fællesskab, drift, vedligeholdelse og økonomi.

Du kan læse mere om arbejdet i afdelingsbestyrelsen på AAB.DK.

Fortid og nutid går hånd i hånd i AAB’s nye afdeling i Carlsberg Byen

I gennem mere end 100 år har Boligforeningen AAB sat sit præg på bybilledet i København, siden en række repræsentanter fra alle håndværkerfagene dannede det, der siden blev til Boligforeningen AAB. Og AAB fortsætter med at bygge og sætte væsentligt præg på bybilledet. Senest i Københavns nye bydel Carlsberg Byen. Her har AAB bygget 195 ungdomsboliger og 31 familieboliger.

Tradition og fremtid

”Vi har sammen med vores team af rådgivere og entreprenør skabt en fantastisk afdeling, som vil danne ramme om både ungdomsliv og familieliv. Vi har skabt en bygning, som trækker tråde tilbage til den tradition, den er skabt af, og det område, den er bygget i. Det kan blandt andet ses i de rå betonvægge, der er støbt på stedet, og som bærer aftryk af den forskalling de er støbt i, og på de flaskegrønne fliser på badeværelserne, som sender en hilsen til den gamle bryggerigrund”, fortæller projektleder i Boligforeningen AAB, Jesper Kaasbøl Henriksson.

 

Samarbejde skaber resultater

AAB’s nye afdeling er blevet til i et godt samarbejde med Københavns Kommune om at skabe en blandet by, hvor der er plads til at både unge studerende og familier kan bo dør om dør.

 ”Når nye kvarterer skyder op på attraktive adresser som i Carlsberg Byen er det godt, at bydelen har flere typer af boliger. AAB har historisk bygget i nye byområder i København, og med AAB’s nye afdeling i Carlsberg Byen bidrager vi til visionen om København som en blandet by. Det er en tradition og en mulighed, vi er stolte over at være en del af”, fortæller vicedirektør i Boligforeningen AAB, Pia Skov.

Fællesskabsambassadører
– et nyt fundament for foreningsliv og ejerskab

AAB er en forening baseret på fællesskab og ansvar. I vores nye afdeling i Carlsberg Byen har vi lagt et helt nyt fundament for netop foreningsliv, ejerskab og fællesskab. Ti beboere i ungdomsboligerne flyttede ind en måned før de øvrige beboere som en del af et korps af fællesskabsambassadører, der har været med til at skabe de bedst mulige rammer for fællesskab og beboerdemokrati i ejendommen.

De har været med til at byde deres kommende naboer velkommen, og give dem en helt unik mulighed for at sætte præg på det sted, de skal bo. Konkret – og i mere overført betydning, hvor de skal være med til at skabe rammerne for det gode naboskab. Afdelingen var derfor heller ikke helt færdig, da fællesskabsambassadørerne flyttede ind. En del af deres opgave var at være med til at indrette de fysiske rammer for det naboskab og fællesskab i afdelingen. Blandt andet ved at indrette fællesarealer som festlokale, vaskerier/lounge og afdelingens store fælles tagterrasse.

Boligforeningen AAB glæder sig over at være en del af Københavns nye levende kvarter, hvor grønne områder, butikker, by- og kulturliv, uddannelses- og daginstitutioner, S-togsstationer, boldbaner og legepladser, alt sammen er tilgængeligt lige uden for døren.

Billeder fra AAB’s nye afdeling i Carlsberg Byen

Fotos: Torben Eskerod

Velkommen til en ny AAB-afdeling

Den 1. januar 2022 voksede Boligforeningen AAB med 117 lejemål, og fra januar 2023 overgår driften af vores nye afdeling helt til AAB. afdelingen ligger i Vanløse, og vil fremover hedde afdeling 121, Sporvejsfunktionærernes Boligforening.

Sporvejsfunktionærernes Boligforening er ikke helt ny i AAB. Foreningen blev stiftet i 1943, som en datterforening af AAB, og besluttede i 2002 at overgå til egen administration. Nu har de heldigvis besluttet sig til at blive et permanent medlem af AAB-familien, og det er vi rigtig glade for.

Du kan skrive dig op til boligerne i Boligbasen fra årsskiftet.

Stort velkommen (tilbage) til alle beboere i vores nye afdeling. Vi glæder os over, at I er med.

Værsgo! 15 gode spareråd


Energikrise, inflation og høje energipriser rammer os alle og kan gøre ondt på pengepungen. Det er vi meget opmærksomme på i Boligforeningen AAB. Vi har derfor lavet en folder, hvor du får 15 gode råd til at spare på dit el- og varmeforbrug. Du kan læse folderen her.

Søg legat til huslejehjælp

Hvis du har svært ved at betale din husleje, og er i fare for at blive udsat af din bolig, har du mulighed for at søge om tilskud til huslejen fra AAB’s C. V. Bramsnæs’ Legat. Du kan læse mere om legatet og dine ansøgningsmuligheder her.

Julehjælp til trængte familier

Julen er hjerternes fest, men som det lyder i en af de gamle julesange, så koster den også ”mange penge”, og specielt i år, kan det være svært for mange at få pengene til at slå til.

Er du en af dem, der har svært ved at få de økonomiske ender til at nå sammen i december, så findes der steder, hvor du kan søge om hjælp til at skabe en god jul for dig og dine. Herunder har vi samlet links til en række organisationer og initiativer, der på forskellig vis støtter økonomisk trængte familier til jul. Du kan læse mere om kriterierne for at søge og få støtte på de enkelte hjemmesider.

Julehjælpen:

www.julehjaelpen.dk  kan du søge støtte i form af mad, gaver og oplevelser, som doneres af privatpersoner og virksomheder. Ansøgning sker via hjemmesiden, og der er ingen fast ansøgningsfrist, så der kan søges løbende helt ind til midten af december 2022.

Mødrehjælpen:

www.moedrehjaelpen.dk/forside/soeg-julehjaelp/  kan der søges om kontant støtte til mad og gaver til børn. Sidste frist for at søge er fredag den 9. december 2022 kl. 10.00.

Røde Kors:

Røde Kors støttede sidste år 15.000 børnefamilier med julehjælp på forskellig vis rundt omkring i landet. Der støttes i de fleste tilfælde med en julekurv eller et gavekort. For at søge skal du kontakte din lokale afdeling, som du kan finde på hjemmesiden www.rodekors.dk/jul/soeg-julehjaelp.

Røde Kors afholder også juleaften for dig, der er alene juleaften, eller hvis din familie ikke har et socialt netværk at holde jul med. Julefesten er gratis, du skal blot først kontakte Røde Kors Hovedstaden. Du kan tilmelde dig på tlf. 28923282 mandag, onsdag og fredag klokken 10-14 i november eller udfylde Røde Kors’ skema her: https://hovedstaden.rainbowriders.dk/detgorvi/faellesskaber-for-voksne/julefest/

Folkekirken:

Mange lokale folkekirker uddeler julehjælp for midler, der er samlet ind i sognet. Du kan finde din lokale folkekirke ved at søge på  www.sogn.dk/ . Hvis din lokale kirke ikke uddeler julehjælp, kan du søge et julelegat hos Samvirkende Menighedsplejer. Ansøgningen skal bekræftes af din lokale sognepræst, eller du kan bede sognepræsten om at søge på dine vegne. Samvirkende Menighedsplejer uddeler kun julehjælp i december måned. Du kan læse mere på deres hjemmeside  www.menighedsplejer.dk/soeg-legat-1/julehjaelp.

Der findes mange andre muligheder for at få hjælp til en god jul, og en stor del af dem kan du finde ved at gå på nettet og søge på ordet ”julehjælp”.

Julevært eller julegæst

Husk desuden, at ingen behøver at holde jul alene. Røde Kors bringer julevenner sammen ved at matche en julegæst og en julevært. Man kan melde sig til på Røde Kors´ hjemmeside  www.rodekors.dk/jul/julevenner . Derudover er der flere folkekirker, som holder juleaften. Det kan du læse mere om på folkekirkens hjemmeside  www.folkekirken.dk/aarets-hoejtider/advent-og-jul/aabne-juleaftener  .

Lille indsats kan gøre stor forskel

I de senere år er antallet af familier og enkeltpersoner, der søger om julehjælp, steget støt. Faktisk er der hvert år mange familier, der søger forgæves, så hver eneste donation, der kommer ind til de forskellige organisationer og grupper, falder på et tørt sted.

Har du mulighed for og lyst til at hjælpe andre til en god jul, så er der masser af muligheder for at støtte på den ene eller den anden måde.

Flest af de ovennævnte organisationer indsamler donationer i form af penge, men hos en del er der også mulighed for at give donationer i form af legetøj, gavekort, tøj etc. Eller du kan melde dig som frivillig hjælper til nogle af de julearrangementer, som organisationerne står for eller åbne døren som julevært for personer, der ellers skal fejre juleaften alene.

Uanset hvordan du vælger at støtte, vil din indsats blive værdsat af modtagerne.

Julehilsen fra AAB

Kære medlem af Boligforeningen AAB

Endnu et år er gået. Og lykkeligvis uden coronavirus og restriktioner. Vi har for første gang i to år kunne holde afdelingsmøder uden krav om tilmelding, afstand, håndsprit og mundbind. Det har været en fornøjelse at være med til.

Den 24. februar startede krigen desværre i Ukraine og senere kom energikrise og inflation til Europa. Det har også kunnet mærkes i AAB. Nogle afdelinger har taget imod flygtninge fra Ukraine. Tak for det – I har gjort en forskel.

Mange kan mærke, at der ikke er helt så meget at gøre godt med i år, som der plejer at være. Vi er heldigvis en forening, der er der for hinanden og hjælper hinanden. Du kan læse mere om, hvor og hvordan du kan få hjælp i det her nummer af BeboerNyt.

Heldigvis, er der også lyspunkter. Vores forening bliver ved med at vokse. I to afdelinger i Skovlunde har vi bygget et mindre antal nye rækkehuse i afdelinger 47 og 106. Afdelingerne har dermed fået et nyt boligtilbud, som vi håber kan medvirke til at fastholde beboere i området, som ellers ville flytte ud.

Og som I kan læse i dette nummer, vender en ’gammel’ AAB afdeling hjem igen. Vi har i år kunnet byde et stort velkommen tilbage til Sporvejsfunktionærernes Boligforening – AAB afdeling 121, der har adresse i Vanløse.

Nu sænker julefreden sig så småt, og vi skal nyde den kommende højtid. Vi håber, at du og dine kære får en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

Charles Thomassen
Formand for organisationsbestyrelsen


Pia Skov
Kont. Adm. direktør

                                                                          

                                      

Kan vi tænde et julelys?

Er det muligt at holde en af julens traditioner som lysets fest i hævd og stadig leve op til energispareråd og en måske presset pengepung? Vi har lavet et lille baggrundstjek for dig – og resultatet er opløftende, hvis du holder af julelys og stemning.

Ved at skifte din lyskæde ud med en LED-lyskæde koster det faktisk kun 30 kr. at have lyskæden tændt i tre måneder. Bolius har undersøgt forbruget på forskellige typer lyskæder. Det kan du læse mere om her