Fra kettlebells til kager: Ny beboercafé er åbnet i et gammelt motionsrum i AAB afdeling 34

Afdeling 34 i København Ø har siden begyndelsen af november duftet ekstra godt af hjemmebag og friskbrygget kaffe. Her har Café Solsikke nemlig slået dørene op i et gammelt motionsrum med fokus på genbrug. Hele cafeen er indrettet med genbrugsmaterialer og ting, som beboerne i afdelingen har doneret. Bag caféen står beboer Diana Rønning, der ikke blot har skabt et hyggeligt samlingssted, men også et bæredygtigt fællesskab. Vi har talt med Diana Rønning om ensomhed, fællesskaber og drømmen om at starte en café bygget på bæredygtighed.

En kort gåtur er alt, hvad der nu skal til, når tørsten eller sulten melder sig i afdeling 34. Café Solsikke er nemlig rykket ind i et gammelt motionsrum, hvor alt inventar lige fra stole og borde til grill er genbrug eller doneret af beboerne i afdelingen.

I caféen, som har åben hver tirsdag og onsdag, bliver man mødt af smil og af et personale, som brænder for sagen. Café Solsikke drives nemlig af frivillige beboere og i spidsen står initiativtager og dynamoen bag caféen, 58-årige Diana Rønning, der beskriver sig selv som ”… et kreativt menneske, der godt kan lide at se forandringer og er glad for at arbejde med mennesker”.

Her måles succesen ikke i cafeens indtægter, men i bæredygtighed, fællesskaber og ønsket om at gøre en forskel. Hos Café Solsikke skal alle gæster føle sig set og inkluderet, uanset baggrund:

”Mit ønske har altid været at bryde med social isolation og skabe et stærkt fællesskab i vores nærmiljø. Så jeg håber, at Café Solsikke kan blive hjertet i dette lille område og sørge for ikke blot kaffe og mad til ”husets” gæster, men også fungere som et lille fællesskab, hvor alle er velkomne, uanset baggrund”, forklarer Diana Rønning.

Fra idé til virkelighed

Idéen til Café Solsikke opstod en aften, da Diana Rønning læste et nyhedsbrev fra Boligforeningen AAB om de ressourcer, der årligt investeres i forebyggende arbejde mod ensomhed og følte en trang til at handle. “Jeg måtte gøre noget – men hvordan?”, fortæller Diana Rønning og fortsætter ”… uden lokaler og midler er det jo svært”.

Efter lidt betænkningstid besluttede hun sig for at lave et forslag om at starte en beboercafé op i afdelingen, og sendte det til AAB med begrundelsen ”… jeg går til hovedet i stedet for til halen”. Hun undersøgte også, om det var muligt at leje beboerlokalet i afdelingen, men indså hurtigt, at det ikke ville fungere i et lokale, der også bliver brugt til andre formål. Derfor henvendte Diana Rønning sig til ejendomsfunktionær Mads Thøger Veddinge for at høre, om hun kunne få lov til at bruge afdelingens gamle motionsrum. Det fik hun heldigvis lov til.

Og med god hjælp fra en anden beboer i afdelingen, Thomas Jeppe, fik hun relativt hurtigt caféen etableret.

En lille grøn oase

Diana Rønning har valgt at bygge caféen op af genbrugsfund, som hun har fundet i afdelingens skralderum over en længere periode. ”Hver gang jeg så noget brugbart, tog jeg det med, og det har resulteret i, at vores café i dag er fuldt udstyret og bygget op af genbrugte materialer”, forklarer hun stolt om Café Solsikkes unikke stil.

Efter caféens åbning har beboere også bidraget med ting som viskestykker, bageforme, grydeskeer og piskeris. ”Det er blevet en dejlig lille grøn oase, hvor vi også passer på klodens ressourcer og understøtter caféens bæredygtighedsdagsorden”, fortæller Diana Rønning.

En vellykket åbning af Café Solsikke

Café Solsikke har allerede markeret sig som et samlingspunkt i området med en vellykket åbning den 1. november 2023, hvor over 30 beboere dukkede op. Diana Rønning deler begejstringen:

“Vi havde over 30 gæster i forbindelse med åbningen af caféen”, fortæller hun og tilføjer ”… og jeg er så glad for og stolt over, at vi nu kan invitere indenfor i Café Solsikke. Vi kan nemlig mærke, at der er en efterspørgsel på det her – mange af vores gæster, hvoraf mange sidder her i flere timer, har udtrykt glæde og taknemmelighed overfor projektet. Og det er noget, der varmer mit hjerte”.

Afslutningsvis opfordrer Diana Rønning andre til at følge hendes eksempel, men understreger:

“Det er vigtigt, at man brænde for det her, og man skal kunne lide at arbejde med mennesker. Og man skal også være forberedt på, at der er mange arbejdstimer i opstartsfasen – men der er hjælp at hente. Brug din afdelingsbestyrelse eller kontakt administrationen i AAB”.

Bliv frivillig i Café Solsikke

Hvis du ønsker at støtte Café Solsikke eller blive frivillig, er du mere end velkommen til at kontakte Diana Rønning på mail cafesolsikke@gmail.com. Beboere i andre AAB afdelinger i området er også velkomne.

Caféen har åben hver tirsdag fra 16.00 til 17.00 og onsdag fra 15.00 til 20.00. Diana håber dog på at kunne udvide åbningstiderne med yderligere dage, især om formiddagen.

Julehjælp til trængte familier

Julen varer længe, men koster også mange penge. Det kan mærkes hos mange, som har svært ved at få pengene til at slå til. Derfor kan der være behov for en håndsrækning, så det er muligt at fejre en hyggelig jul. Er du en af dem, der har svært ved at få de økonomiske ender til at hænge sammen i december, så findes der steder, hvor du kan søge om hjælp til at skabe en god jul for dig og dine. Herunder har vi samlet links til en række organisationer og initiativer, der på forskellig vis støtter økonomisk trængte familier til jul. Du kan læse mere om kriterierne for at søge og få støtte på de enkelte hjemmesider.

Julehjælpen

Julehjælpen.dk  kan du søge støtte i form af mad, gaver og oplevelser, som doneres af privatpersoner og virksomheder. Ansøgning sker via hjemmesiden, og der er ingen fast ansøgningsfrist, så der kan søges løbende til midten af december 2023.

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen.dk  kan du søge om kontant støtte til mad og gaver til børn. Sidste frist for at søge er torsdag den 7. december 2023 kl. 10.00.

Røde Kors

Røde Kors støttede sidste år 19.584 børnefamilier med julehjælp på forskellig vis rundt omkring i landet. Der støttes i de fleste tilfælde med en julekurv eller et gavekort. For at søge skal du kontakte din lokale afdeling, som du kan finde på hjemmesiden Rødekors.dk.

Røde Kors afholder også juleaften for dig, der er alene juleaften, eller hvis din familie ikke har et socialt netværk at holde jul med. Julefesten er gratis, du skal blot først kontakte Røde Kors Hovedstaden. Du kan tilmelde dig ved at udfylde Røde Kors’ skema

Folkekirken

Mange lokale folkekirker uddeler julehjælp for midler, der er samlet ind i sognet. Du kan finde din lokale folkekirke ved at søge på  Sogn.dk . Hvis din lokale kirke ikke uddeler julehjælp, kan du søge et julelegat hos Samvirkende Menighedsplejer. Det er menighedsplejen/sognet, der skal sende ansøgningen for dig senest den 4. december 2023 kl. 16.00. Du kan læse mere på deres hjemmeside  Menighedsplejer.dk.

Der findes mange andre muligheder for at få hjælp til en god jul, og en stor del af dem kan du finde ved at gå på nettet og søge på ordet ”julehjælp”.

Julevært eller julegæst

Husk desuden, at ingen behøver at holde jul alene. Røde Kors bringer julevenner sammen ved at matche en julegæst og en julevært. Du kan melde dig til på Røde Kors´ hjemmeside  Rødekors.dk/jul/julevenner . Derudover er der flere folkekirker, som holder juleaften. Det kan du læse mere om på folkekirkens hjemmeside.

Lille indsats kan gøre stor forskel

I de senere år er antallet af familier og enkeltpersoner, der søger om julehjælp, steget støt. Faktisk er der hvert år mange familier, der søger forgæves, så hver eneste donation, der kommer ind til de forskellige organisationer og grupper, falder på et tørt sted.

Har du mulighed for og lyst til at hjælpe andre til en god jul, så er der masser af muligheder for at støtte på den ene eller den anden måde.

Flest af de ovennævnte organisationer indsamler donationer i form af penge, men hos en del er der også mulighed for at give donationer i form af legetøj, gavekort, tøj etc. Eller du kan melde dig som frivillig hjælper til nogle af de julearrangementer, som organisationerne står for eller åbne døren som julevært for personer, der ellers skal fejre juleaften alene.

Uanset hvordan du vælger at støtte, vil din indsats blive værdsat af modtagerne.

Julehilsen fra AAB

Kære beboer i Boligforeningen AAB

Julen er en tid, hvor vi reflekterer over året, der er gået, og samtidig ser frem mod nye begyndelser. For AAB har 2023 betydet et velkommen til foreningens nye administrerende direktør, Peter Basland. Sammen med organisationsbestyrelsen er Peter Basland allerede godt i gang med at udstikke rammerne for ’Fremtidens AAB’. Så det fundament, der blev lagt for mere end 100 år siden, bliver varetaget på bedste vis til forsat at danne ramme om fællesskaberne i AAB’s afdelinger.

Også i 2023 er vores forening vokset med nye boliger til glæde for nuværende og kommende beboere. I Carlsberg Byen har vi indviet en helt ny afdeling med ungdomsboliger. I Skovlunde er afdeling 45 vokset med et mindre antal rækkehuse, som vi håber, ligesom i afdeling 47 og 106, kan medvirke til at fastholde beboere i området, som ellers ville flytte ud.

Mange familier i AAB mærker desværre stadig effekten af den fortsatte ufred i Europa og verden. AAB er en forening, hvor det er vigtigt, at vi er der for hinanden og hjælper hinanden. Også når det er svært. AAB har derfor ansat en økonomisk beboerrådgiver, som skal hjælpe vores udsatte beboere med økonomisk rådgivning, og vi har igen i år samlet en oversigt over julehjælp, som forhåbentlig kan være til gavn.

Snart går vi ind i december med lige dele hektisk aktivitet og forventningens glæde. Til sidst sænker julefreden sig så småt, og vi skal nyde den kommende højtid. Vi håber, at du og dine kære får en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

Charles Thomassen
Formand for organisationsbestyrelsen

Gratis håndbog til dig

BL – Danmarks Almene Boligers beboerhåndbog 2023 er nu på gaden og kan downloades gratis af alle. I håndbogen har BL samlet alverdens nyttig viden og informationer, som du kan få brug for som beboer i en almen boligafdeling. Du kan bl.a. få viden om råderet, ventelister, boligstøtte og de vigtigste regler om husdyr.

Du kan hente beboerhåndbogen her

Ditte står klar med en hjælpende hånd til udsatte beboere

De høje priser kan mærkes – især hos dem, der har mindst. Flere oplever fortsat, at de føler sig presset og mangler overblik over deres økonomi. Det oplever vi også i Boligforeningen AAB, når vi modtager opkald fra beboere, som har svært ved at betale huslejen.

Men der er heldigvis hjælp at hente. AAB har modtaget penge fra Social- og Boligstyrelsen til et tidsbegrænset projekt, der har til formål at nedbringe antallet af udsættelser. AAB har derfor den 1. oktober ansat økonomisk beboerrådgiver Ditte Maria Grenaae. Ditte skal hjælpe med at skabe overblik og give økonomisk rådgivning til vores økonomisk udsatte beboere.

”Min primære opgave er at hjælpe beboerne, så de ikke bliver sat på gaden. Jeg kan hjælpe med at få styr på deres økonomi, hvis de får påkrav og ikke betaler huslejen. Hvis de er på offentlig ydelse, kan jeg hjælpe med at få kommunen til at gå ind og betale huslejen hver måned, så der er styr på den. Jeg har også hjulpet nogle beboere, som er i arbejde, hvor vi har mødtes i banken, og sørget for, at de blev tilmeldt PBS. Hvis huslejen ikke er betalt, og sagen er gået til advokat, kan jeg hjælpe med at søge enkeltydelse hos kommunen, så beboeren ikke bliver sat ud,” fortæller Ditte Maria Grenaae.

En succeshistorie

Ditte Maria Grenaa har allerede hjulpet flere beboere, som har været rigtig glade for at få hjælp. Hun fortæller om en kvinde på 72 år: 

”Hun var tilmeldt PBS, og huslejen var egentlig også trukket, men fordi hun desværre har haft overtræk på sin konto, blev PBS tilbagetrukket, så hun ikke fik betalt sin husleje. Da jeg fik kontakt til hende, var sagen gået til advokat. Hun nåede at betale sin husleje, men først den dag sagen gik til advokat, og nu stod hun og skulle betale 5.000 kr. i advokatomkostninger. Her kunne jeg træde ind og hjælpe med, at hun fik bevilget advokatomkostningerne og overlevelseshjælp, så hun havde penge til resten af måneden. Hun var simpelthen så glad og lykkelig,” fortæller Ditte Maria Grenaae.

”Jeg håber, at de næste måneder vil vise et tydeligt billede af, at det giver mening, at der er en, der er opsøgende omkring restancer, så beboerne ikke bliver udsat. Alle de beboere, jeg har været ude hos, har været så glade. Jeg får kun søde, varme tilbagemeldinger,” fortsætter Ditte Maria Grenaae.

Har du brug for økonomisk rådgivning, er du velkommen til at kontakte Ditte Maria Grenaa på dgr@aab.dk.

Pas på efter ferien: Væggelus vil også med hjem!

Når ferien er slut, og kufferten pakkes ud, er der én uønsket souvenir, du absolut ikke vil have med hjem – væggelus! Disse små, ubudne gæster har en tendens til at gemme sig i din bagage og snige sig ind i dit hjem, og de er en plage, du helst vil undgå. Desværre får flere og flere danskere  problemer med væggelus efter rejser til udlandet, og derfor har Bolius.dk sat fokus på problemet. I artiklen får du gode råd og metoder til at holde de små kryb væk fra din bolig. Få tips om, hvordan du håndterer din bagage og vasketøj, til hvordan du udrydder væggelus i boligen.

Og for at gøre det hele lidt sjovere har Bolius.dk også lavet en quiz ”Kend dine kryb”, hvor du kan teste din viden om de forskellige skabninger, du deler hus og have med.

Gå til artikel

Fokus på almen arkitektur

De almene boliger er en vigtig del af Danmarks arkitekturhistorie og fortæller om den tid, de er bygget i. BL – Danmarks Almene Boliger besøger en række boligselskaber i en ny videoserie, hvor de sætter fokus på almen arkitektur.

I videoserien kan man se forskellige arkitektoniske genistreger, som gør, at bygningerne skiller sig ud, og som bl.a. støtter op om fællesskabet blandt beboerne.

Se med her, hvis du har lyst.

Fokus på ensomhed i almene boligområder

Har du prøvet at føle dig ensom? Så er du ikke alene. Mere end hver 10. dansker oplever ensomhed, og en mange af dem bor alment. Men der er heldigvis hjælp af hente. BL – Danmarks Almene Boliger har sammen med en række aktører kommet med input til en handlingsplan for, hvordan man forebygger ensomhed i bl.a. hjem og bolig.

I handlingsplanen er der fokus på fællesskaber, byggeri, byrum, styrket tilgængelighed til fællesskaber og styrket samarbejde mellem boligforeninger og det øvrige samfund om beboernes deltagelse i lokale aktiviteter.

Handlingsplanens anbefalinger retter sig mod den almene boligsektor og handler bl.a. om fortsat udvikling af de boligsociale aktiviteter, større inddragelse af ejendomsfunktionærerne, renovering af boliger, så de er egnet til hele livet, og fortsat fokus på gode rammer for at huse tidligere hjemløse.

Hvis du er nysgerrig, kan du læse mere om initiativerne mod ensomhed i den almen boligsektor på BL’s hjemmeside.

Er økonomien presset? Så kan der være hjælp at hente

Selv om inflationen er aftagende, er priserne på bl.a. føde- og dagligvarer stadig høje. Og det er noget, der kan mærkes rundt om i Danmark. Mange oplever fortsat, at de er så presset på økonomien, at de skruer ned for varme – og elforbruget, husholdningsbudgettet, transport og fritidsinteresser.

Men der er heldigvis hjælp at hente, hvis din privatøkonomi er presset. Vi har lavet en liste med forskellige muligheder for at søge om støtte til bl.a. forbrugs- og energiregninger.

Hos Energistyrelsen er der mulighed for hjælp, hvis du har svært ved at betale din energiregning. Det er bl.a. muligt at søge om at få udsat din energiregning hos dit energiselskab eller søge om varmecheck, hvis du mener, at du er berettiget og ikke allerede har modtaget den. Det kan du læse mere om her.

Er du i en vanskelig økonomisk situation, kan du søge din kommune om økonomisk tilskud til en række udgifter (hjælp i særlige tilfælde). Du kan læse mere om, hvad du kan søge om hjælp til, her.

Der er også flere foreninger, som hjælper økonomisk pressede forsørgere.

Foreningen til Støtte for Mødre og Børn uddeler legater til forsørgere med mindst ét barn under 18 år samt til gravide kvinder. Hos foreningen kan du søge om legater til bl.a.:

  • anskaffelser af bl.a. spædbørnsudstyr, hvidevarer, cykler o.l.
  • etablering i en ny bolig – eksempelvis til flytning eller møbler
  • uddannelse – studieture, skoletasker, bøger og computere
  • andet – f.eks. mad til resten af måneden eller hjælp til restancer til el, vand, varme og husleje.

Du kan læse mere om foreningens legater og vejledning til at søge om et legat på deres hjemmeside.

Røde Kors tilbyder bl.a. støtte til fritidsaktiviteter og har også et familienetværk, som laver forskellige aktiviteter med børnefamilier. På Røde Kors’ hjemmeside kan du se mere om deres forskellige initiativer.

Test dig selv! Hvor god er du til at sortere affald?

Er du i tvivl om, hvorvidt en køkkenkniv af træ og metal skal skilles ad, før den må blive sorteret? Så er du bestemt ikke alene. Listen over affald som vi skal sorterer i dag er lang – og det kan derfor godt drille lidt, når man står nede i gården foran de grønne containere.

Fra den 1. juli 2023 skal vi alle sortere vores affald i ti typer affald, og hvis du ikke allerede er gået i gang med at sortere i ti affaldstyper, så kan det kræve lidt tilvænning, før det bliver en vane.

For at hjælpe dig på vej har Bolius.dk lavet en quiz, hvor du kan teste dig selv og blive klogere på, hvor meget du ved om at sortere affald.

Husk: Indtil den 1. juli 2023 er affaldssortering stadig kommunalt bestemt, så der kan være forskel på, hvordan du skal sortere affald, alt efter hvor du bor. Derfor er det en god idé at tjekke din kommunes hjemmeside, hvor du finder en guide til affaldssortering, hvis du vil være helt sikker, når du står ved affaldscontaineren.

Gå til quizzen her