Grønt lys til små og smarte boliger

Boligforeningen AAB, Lejerbo og fsb har nu som de første partnere fået Københavns Kommunes godkendelse af deres fælles boligkoncept ”almene STORBYboliger – Småt & Smart”.

Dermed er vejen banet for, at de tre store boligorganisationer kan gå i gang med at opføre nye familieboliger i Københavnsområdet. Boliger som vel at mærke bliver til at betale for personer med en normal indkomst og samtidig er så fleksible, at de kan tilpasses forskellige behov hos beboerne.

Målet med det nye koncept har fra start været, at omkostningerne skulle holdes nede og fleksibiliteten være i top. Det er lykkedes ved at fjerne spildplads som gangarealer og opbygge boligerne omkring en smartzone, der indeholder boligernes installationer og teknikkrævende funktioner som bad, toilet, entré og køkken.

Derudover er Småt & Smart-konceptet udviklet som et modulsystem, der gør det meget fleksibelt, så boligerne kan indrettes præcis efter de enkelte beboeres behov, uanset om der er tale om en enlig forælder med børn, et yngre eller ældre par eller en single.

På vej mod fremtidens mål

Københavns Kommune har en målsætning om, at der inden 2025 skal bygges 8.000 almene boliger i kommunen, og med godkendelsen af de tre boligorganisationers koncept kan AAB, Lejerbo og fsb nu for alvor bidrage til, at ønsket om flere billigere boliger i byen bliver en realitet.

- Det er et meget ambitiøst mål kommunen har sat med de 8.000 nye boliger i løbet af 10 år. Men det er naturligvis et mål, som vi i AAB støtter op om, og med den godkendelse af vores koncept og det partnerskab, vi har indgået med kommunen, så har vi taget et stort skridt i den rigtige retning, siger Christian Høgsbro, der er direktør i Boligforeningen AAB. Han forventer, at fsb, Lejerbo og AAB tilsammen vil kunne etablere omkring 600 nye boliger opført efter Småt & Smart konceptet i de kommende år.

- Nu trækker vi for alvor i arbejdstøjet. Jeg regner med, at vi i løbet af efteråret ved, hvem der skal være totalentreprenør og dermed være med til at finpudse konceptet og i sidste ende stå for at få gennemført de forskellige boligprojekter rundt omkring i København.