Brandsikring begrænsede skader efter brand

Billeder fra branden viser tydeligt, hvordan brandvægge begrænsede flammernes spredning. Foto: AAB

En hurtig indsats af beboere og Hovedstadens Beredskab samt brandvægge på tagetagen var årsagen til, at tagbranden, som mandag i denne uge hærgede boligejendommen Skarøgade, Østerbro, ikke udviklede sig til en katastrofe.

Boligafdelingen på Skarøgade hører til Boligforeningen AAB, som gennem de seneste år har gennemført en systematisk registrering af brandsikringen i alle boligforeningens ejendomme.

– Først og fremmest er vi taknemmelige over, at ingen beboere eller andre er kommet fysisk til skade efter branden. Mange er naturligvis påvirkede efter de voldsomme oplevelser, og for 10 husstande indebærer branden, at de skal genhuses i en periode. Men set i det lys, at det kunne være gået meget værre, hvis ikke beboere og beredskab havde reageret lynhurtigt, og at branden på tagetagen blev stoppet af brandvægge, bekræfter os i, at vores generelle fokus på brandsikkerhed er både rigtigt og vigtigt, siger Andreas Damm, Chef for Byggeri, Ejendomsdrift & Vedligehold .

Brandsikring er tema i alle AAB-afdelinger

De enkelte boligafdelinger i AAB er selvstændige enheder, hvor beboerne hvert år godkender budgettet i deres afdeling. Men boligforeningen har det overordnede ansvar for bygningernes stand. Det er baggrunden for, at AAB’s Byggeri & Vedligehold, udarbejder vedligeholdelsesplaner for hver enkelt ejendom efter en årlig bygningsgennemgang sammen med de lokale afdelingsbestyrelser.

Et gennemgående tema på bygningsgennemgangen har de seneste mange år været netop brandsikkerhed, som for mange afdelinger kan være en betydelig post i budgettet, og derfor også kan være svært at finde midler til. Ikke desto mindre har flere og flere AAB-afdelinger prioriteret brandsikkerhed i vedligeholdelsesplanerne i de seneste år.

Krav om røgmeldere i alle afdelinger

Den aktuelle brand på Østerbro er da også en konkret påmindelse om, at brandsikkerhed ikke kan gradbøjes, og derfor også i en længere årrække har været et fokusområde i AAB.

AAB’s organisationsbestyrelse vedtog helt tilbage i 2019 at pålægge alle afdelinger at installere røgmeldere i opgange og på fællesarealer, som for eksempel lofter, kældre og vaskerum.

– På Skarøgade er der etableret røgmeldere og sammen med de snarrådige beboere, som løb fra dør til dør, var de i første omgang med til at advare alle beboere i ejendommen. Men røgmeldere begrænser jo ikke i sig selv de fysiske skader. Her var det den etablerede brandsektionering, der fik begrænset flammernes udbredelse på taget, så brandvæsenet relativt hurtigt kunne inddæmme og slukke branden, forklarer Andreas Damm.

Installationen af røgmeldere i alle AAB’s boligafdelinger er afsluttet i løbet af 2024.

AAB har siden branden forleden haft medarbejdere udstationeret ved afdelingen på Østerbro, så alle beboere har haft let adgang til svar og hjælp, når der er opstået spørgsmål på bagkant af den dramatiske aften, hvor flere blev evakueret til en nærliggende idrætshal.

– Beboerne har også indbyrdes været fantastiske til at hjælpe hinanden. Både i den akutte fase men også nu, hvor det mere er lavpraktiske ting, der volder problemer. Folk mødes og hjælper hinanden. Så på en måde er der også opstået et enestående sammenhold på tværs af opgange og generationer, oven på branden, siger Andreas Damm.