AAB indvier nyt driftscenter i København NV

Med taler og lidt godt til ganen kunne Boligforeningen AAB mandag den 11. december åbne dørene til det nye Driftscenter Nordvest.

Der var lagt op til en festlig begivenhed mandag eftermiddag, da den officielle indvielse af Driftscenter Nordvest løb af stablen. Der var nemlig smukt dækket op i de lyse lokaler med alverdens lækkerier, da AAB’s formand Bent Haupt Jensen og direktør Christian Høgsbro indviede centret.

Og det var en glad formand, der klippede den røde snor over, og erklærede centret for åbent.

”Først og fremmest vil jeg gerne ønske AAB et stort tillykke med de nye flotte lokaler, der fremover vil danne rammen for ejendomsdriften af områdets afdelinger. Jeg håber, at det nye center bliver til gavn for både beboerne og for medarbejderne”, sagde formanden og takkede alle dem, der har gjort det nye center muligt.

Centret, der ligger på Magistervej i Københavns Nordvestkvarter, er det andet af tre centre i AAB, og vil samle den daglige drift af områdets parlamentariske afdelinger, under ét tag. Driftscentret, der kommer til at bestå af tre inspektører, skal sammen med ejendomsfunktionærerne planlægge driftsopgaverne i de tilknyttede afdelinger ved f.eks. at afholde ugentlige tavlemøder.

Årsagen til, at AAB etablerer det nye center er dels at sikre en bedre økonomi i driften og dels forbedre servicen overfor beboerne. Driftscenter Nordvest overtager nu de arbejdsopgaver og serviceforpligtigelser, der hidtil har været løst på de lokale ejendomskontorer og i AAB’s administration på Svend Aukens Plads.

Til indvielsen deltog også særligt indbudte gæster fra administrationen og repræsentanter fra de tilknyttede boligafdelinger samt lokalt ansatte. Alle der var med til at fejre begivenheden var glade og tilfredse med de nye faciliteter.

Overborgmesteren besøgte fremtidig AAB-afdeling

Kranerne er i fuld gang med opførelsen af den private del af den ejendom, som AAB, Arkitektgruppen og Nrep i fællesskab opfører i Ørestad.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) var tirsdag på byggepladsbesøg på Richard Mortensens Vej i Ørestad, hvor en ny AAB-afdeling om nogle år vil stå færdig.

Frank Jensen var inviteret af Arkitektgruppen og Nrep, der i samarbejde med AAB opfører en ejendom, hvor boligerne bliver en blanding af almene og private boliger. Den private del er allerede under opførelse, og i løbet af 2018 påbegyndes opførelsen af AAB´s almene boliger på matriklen.

Frank Jensen er gået ind i den aktuelle valgkamp med en ambition om at opføre flere almene boliger og sikre København, som en blandet by, og derfor var han også begejstret for samarbejdet mellem AAB, Arkitektgruppen og Nrep.

"Inden for få år åbner der to nye skoler her og en ny svømmehal her i området, og jeg synes, det er rigtig godt, at det nybyggeri, der opføres i området er en blanding almene og private boliger. Det er med til at sikre boliger til alle og bevare den mangfoldighed, som kendetegner København", sagde overborgmesteren blandt andet.

AAB´s direktør, Christian Høgsbro, var også med på byggepladsen, og han kunne blandt andet fortælle Frank Jensen, at den almene del af ejendommen kommer til at rumme 149 boliger, der alle bliver udstyret med altan. Derudover skal AAB´s del af ejendommen også rumme en institution med plads til 170 børn.

I alt kommer Arkitektgruppens, Nrep´s og AAB´s nye ejendom i Ørestad til at blive på 28.000 kvadratmeter boliger, og der bliver ingen synlig forskel på den private og den almene del af bebyggelsen.

AAB nomineret til Almene Fagpriser

Renoveringen af AAB´s afdeling 1 og 5 er blevet indstillet til prisen for bedste renoveringsprojekt, som bliver uddelt i forbindelse med afholdelsen af Almene boligdage 2017, der finder sted i Århus den 17-18. november.

De to bevaringsværdige Frederiksberg-afdelinger er opført i 1912 og 1914 omkring en fælles gård, og er dermed blandt landets ældste almene boligafdelinger.

I alt var der indstillet 34 projekter til prisen, og et fagpanel udpeget af BL har nu udpeget tre renoveringsprojekter til prisen. Udover AAB´s afdeling 1 og 5 er Nakskov Almene Boligselskabs Søhusene og Nyt Rosenhøj, der ejes af Boligforeningen Århus Omegn, nomineret til prisen.

 

Spidskandidater roste Københavns almene boliger på vælgermøde

Københavns politikere uddelte skulderklap til den almene boligsektor på valgmøde og åbnede op for at sløjfe den upopulære tillægskøbesum.

Af Signe Schlichtkrull

10.000 nye almene boliger eller måske 50 procent af alt nybyggeri?

Onsdag aften gav Københavns toppolitikere deres bedste bud på, hvilken rolle almene boliger skal spille efter kommunalvalget den 21. november. Buddene var forskellige, men politikerne var fælles om at se de almene boligorganisationer som en del løsningen på Københavns udfordringer med boligmangel, hjemløshed og bandekonflikt.

BL 1. kreds havde inviteret til valgmøde i KABs lokaler i Studiestræde i København, og salen var tætpakket med afdelings- og bestyrelsesmedlemmer fra boligorganisationerne.

Mange flere boliger

Før politikerne fik ordet, slog formanden for BL 1. kreds Camilla Hegnsborg fast, at det er nødvendigt at bygge mange flere almene boliger i København for at sikre en bæredygtig og blandet by. Det bakkede den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen op om:

”Hver fjerde nybyggede bolig de kommende år skal være en almen bolig, og det forudsætter, at vi bygger 10.000 almene boliger frem mod 2027,” sagde han.

Spidskandidat for SF Sisse Marie Welling ville også bygge 10.000 nye boliger:

”Det er vigtigt for mig og SF, at København er en by, hvor der er plads til alle, og det bliver der kun, hvis vi har almene boliger nok,” sagde hun.

Carl Christian Ebbesen, kultur og- Fritidsborgmester og medlem af Dansk Folkeparti mente også, der skulle bygges nye almene boliger for at få kortere ventelister.
Alternativets kandidat Bjarke Charlie Serritslev ønskede at op til 50 procent af nybyggeriet skulle være alment, og Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen vurderede, at mange problemer i boligområderne skyldes, at København har for få almene boligområder.

Venstres Jens-Kristian Lütken understregede, at han ikke principielt havde noget imod almene boliger:

”Jeg tilhører ikke dem, der tror almene boliger kan løse alle boligproblemer i København,” sagde han.

Jakob Næsager, Det konservative Folkeparti, påpegede, at der var nedlagt for mange små boliger de seneste år.

”Vi skal værne om de små boliger, og jeg synes, vi skal stoppe med at tillade, at de små boliger lægges sammen.”

Måske farvel til træls udgift

Efter politikernes introduktion røg tilhørernes hænder i vejret for at stille spørgsmål. Kjeld Poulsen, næstformand i de Samvirkende Boligselskaber, ville gerne have Københavns Kommune til at droppe at opkræve den såkaldte tillægskøbesum, der betyder, at boligorganisationerne skal betale for at bygge flere kvadratmeter på en allerede bebygget matrikel, for eksempel nye tagboliger på en ældre ejendom.

Overborgmester Frank Jensen var positiv overfor forslaget. Han skitserede et løsningsforslag, hvor kommunen for eksempel får lov til at øge anvisningsretten:

”Der hvor den almene sektor konkret vil være med til at løse en boligsocial udfordring, så skal kommunen i de tilfælde frafalde tillægskøbesummen.”

Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti og SF var åbne for at arbejde videre med forslaget.

Stor spørgelyst

Tilhørerne spurgte også til færre regler på det almene område, privat udlejning for eksempel gennem Airbnb og hjemløshed.
Steffen Morild, formand for Boligforeningen 3B, tog bandeproblematikken op, og flere politikere udtrykte respekt for den måde boligorganisationerne opererer i bandekonflikten.

Karen Melchior fra Radikale Venstre fremhævede det boligsociale arbejde, for eksempel med at finde fritidsjobs til unge.

”Det er noget af det, der virkelig giver noget i forhold til at lave visitationszoner og overvågning,” sagde hun.

Venstres Jens-Kristian Lütken sagde:

”Mange i boligområderne har en stor viden som vi i højere grad skal trække på i forhold til de integrationsproblemer, vi har i København.”

Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, sluttede sit indlæg med ros til salen.

”Jeg vil kvittere for at jer, der er her i dag, gør en kæmpe indsats for at få den almene boligsektor til at fungere, for det er ikke altid let,” sagde han.

Formanden for BL 1. kreds Camilla Hegnsborg lukkede valgmødet med at takke politikerne.

”Tak for jeres brede anerkendelse af det arbejde, vi laver hver dag,” sagde hun.

Fakta

Vælgermøde om almene boliger i København

Politikere:

  • Sisse Marie Welling (F)
  • Jens-Kristian Lütken (V)
  • Jakob Næsager (C)
  • Frank Jensen, Overborgmester (A)
  • Ninna Hedeager Olsen (Ø)
  • Carl Christian Ebbesen, Kultur- og Fritidsborgmester (O)
  • Bjarke Charlie Serritslev (Å)
  • Karen Melchior (B)
  • Danny K. Malkowski (L).

Sydkoreanere hørte om den almene boligform

Boligforeningen AAB tog for nylig imod en delegation af repræsentanter fra sydkoreanske NGO´er, der under et besøg i Danmark gerne ville høre mere om den almene boligbevægelse i Danmark.

AAB´s direktør Christian Høgsbro og Pia Voel, der er driftschef i afdeling 55 i Ishøj, tog imod gæsterne i Vejleåparkens kulturhus, og de viste efterfølgende rundt i afdelingen, hvor gæsterne fik et godt indblik i den forvandling, som Vejleåparken gennemgik i forbindelse med den store renovering, som blev afsluttet for cirka ti år siden.

Christian Høgsbro lagde ud med at fortælle om AAB´s mere end 100-årige historie fra den første AAB bolig var en realitet i 1912 og kom derefter nærmere ind på de almene boligers rolle som en af grundpillerne for den danske velfærdsmodel. Og spørgelysten fra de udenlandske gæster var stor.

”Der er stor forskel på boligpolitik i Danmark og Sydkorea, og vores gæster havde ikke noget stort kendskab til den almene boligform, som hver femte dansker bor under. For eksempel blev der flere gange spurgt ind til, hvorfor vi ikke går efter at tjene penge, og det tog lige lidt tid at forklare, at vi ene og alene er sat i verden for at skaffe gode og billige boliger, som ingen skal tjene på”, siger Christian Høgsbro, der i øvrigt finder det tankevækkende, at  gæster fra hele verden gang på gang rejser til Danmark for at lære mere om den almene boligmodel.

”Vi har løbende gæster fra udlandet, der kommer for at høre mere om almene boliger. De kommer fra Kina, Sydkorea, Irland og så videre for at høre om den unikke model, vi har i Danmark, og samtidig oplever jeg, at vi har en regering, der gør, hvad den kan for at beskære og amputere den selvsamme model”, slutter Christian Høgsbro.

Socialborgmesteren besøgte Beboerprojekt Puls

I anledning af Frivillig-fredag www.frivilligfredag.dk var socialborgmester Jesper Christensen (S) fredag den 29. september på besøg i Beboerprojekt Puls´ lokaler, der ligger i AAB´s afdeling 49 på Stærevej i Nordvest kvarteret

Det var Organisationen WeShelter der havde inviteret til en snak om frivillige besøgs- og netværksvenner, som helhedsplanen og WeShelter bl.a. samarbejder om.

Ud over Socialborgmester Jesper Christensen (S) deltog også frivillige og ansatte fra WeShelter og de Sociale viceværter fra Puls i arrangementet.

”Det var en god dag, hvor vi havde en spændende drøftelse af, hvordan man rekrutterer frivillige og beboere, der kan have glæde af hinanden. Vi kom også omkring styrken i samarbejdet mellem frivillig organisation, boligsocial helhedsplan og kommune, og det behov der er for lokalkendskab og facilitering af samarbejde, som helhedsplanerne kan levere”, fortæller Henrik Mønsted Larsen fra AAB, der er projektleder i Beboerprojekt Puls.

Beboerprojekt Puls huser to frivillige frivillig-koordinatorer fra WeShelter, der bl.a. andet samarbejder med Puls´ Sociale viceværter, Charlotte Malm og Ruben Riisager, om rekruttering til Netværks-venneordningen.

Puls og WeShelter samarbejder desuden om en ugentlig beboercafé i Ansgar Kirke, hvor frivillige fra WeShelter tilbereder mad, der nydes sammen med målgruppen af udsatte voksne i afdelingerne i Fuglekvarteret. De sociale viceværter er ansat i henholdsvis AAB samt Københavns kommune, hvilket styrker samarbejdet i helhedsplanen, og de tilbyder blandt andet rådgivning og vejledning til områdets udsatte beboere.

Beboerprojekt Puls drives i fællesskab af Boligforeningen AAB, SAB, 3B samt Københavns Kommune.

WeShelter er et fællesskab af sociale tilbud, der har arbejdet blandt hjemløse og udsatte i København siden 1893 og er blandt meget andet organisationen bag Magasinet Hjemløs.

Her kan du læse mere om WeShelter.

Har du penge til gode i boligstøtte?

I perioden juni-november modtager du en årsopgørelse fra Udbetaling Danmark, hvor du kan se, hvad du har modtaget i boligstøtte i hele 2016.

For første gang er det i år muligt at få tilbagebetalt penge, hvis du har fået for lidt udbetalt i boligstøtte. Der er dog en bagatelgrænse på 250 kr., som går begge veje. Det vil sige, at du ikke skal tilbagebetale for meget udbetalt støtte under 250 kr., men at du omvendt ikke skal betale tilbage, hvis beløbet er under 250 kr.

Du får en årsopgørelse, uanset om du har penge til gode, skylder penge, eller du har fået den korrekte støtte.

Du kan læse mere om årsopgørelsen af boligstøtte for 2016 på borger.dk

Har du i øvrigt spørgsmål til boligstøtten, kan du mandag til fredag kontakte Udbetaling Danmark på tlf. 70 12 80 63.

To uger med masser af gratis aktiviteter i Bellahøj

De sidste to uger af august står i aktiviteternes tegn på Bellahøj i København. Bestyrelserne for de fire almene boligorganisationer, der holder til i højhusene på Bellahøj, har sammensat et program, der byder på blandt andet teater, folkekøkken, loppemarked, filmpremiere, fælles grill og international akrobatik opført på græsplænen imellem højhusene på Bellahøj.

Jens Christian Sørensen, suppleant i AAB afdeling 40 på Bellahøj og formand for aktivitetsudvalget, fortæller, at det er anden gang der afholdes aktivitetsuge på tværs af boligorganisationerne i området, og planen er, at det skal blive en tilbagevendende begivenhed.

”Vi har et godt samarbejde med AKB, FSB og SAB. De enkelte boligorganisationer er ansvarlige for deres egne arrangementer, men når vi koordinerer det i fællesskab, så får vi et super interessant program på benene, som spreder glæde for områdets beboere og styrker fællesskabet i området”, fortæller Jens Christian Sørensen, som i øvrigt gør opmærksom på, at folk der ikke bor på Bellahøj også er meget velkomne til de gratis arrangementer.

Her kan du se det endelige program for aktivitetsugerne.

Boligsocialt ‘træf’ i Nørrebrohallen

Tirirsdag den 30. maj inviterede det nye boligsociale sekretariat og Københavns kommune til ’Boligsocialt træf’ i Nørrebrohallen.

Træffet var et opstartsarrangement for den nye boligsociale samarbejdsstruktur i København. Og alle med tilknytning til det boligsociale arbejde var inviteret. Det inkluderede medlemmer af de boligsociale bestyrelser, boligsociale koordinatorer, projektledere og medarbejdere samt styre/følgegruppemedlemmer.

Der var i programmet lagt op til flere debatter, samtaleaktiviteter og oplæg. Heriblandt var projektleder Christina Udesen fra AAB’s Beboerprojekt Puls, inviteret på scenen til en snak om deres succesfulde metodeudviklingsprojekt ’ Sociale viceværter’. Projektet har været et samarbejde med Social forvaltningens voksenenhed på Bispebjerg og har blandt andet resulteret i en model for, hvordan et samarbejde mellem forvaltningen og en boligsocial helhedsplan kan effektueres.

AAB’s direktør Christian Høgsbro var også inviteret på scenen som deltager i den afsluttende paneldebat. Moderator for arrangementet Aydin Soei læste spørgsmål op til panelet, som deltagerne havde skrevet. Spørgsmålene rakte vidt fra tryghed og trivsel til effektmåling og økonomi. Alt i alt et godt og inspirerende arrangement til ære for den nye boligsociale samarbejdsstruktur i København.

Effektfuld indsats mod udsættelser

En målrettet indsats har på fem år været medvirkende til, at antallet af udsættelser i Vejleåparken i Ishøj er faldet fra 31 udsættelser i 2012 til en enkelt i hele 2016. Midlet har været en fælles rådgivningsindsats fra  AAB, Ishøj kommune og områdets helhedsplan.

I første omgang startede indsatsen som et pilotprojekt mellem Ishøj Kommune og AAB i foråret 2013. Såvel boligforeningen som kommunen ønskede at mindske det høje antal udsættelser, da hver eneste udsættelse er en særdeles bekostelig affære for alle involverede.

”Det anslås at en udsættelse i gennemsnit koster Boligforeningen AAB kr. 60.000, og nogenlunde det samme beløb koster det kommunen. Det vil sige, at de 31 udsættelser i 2012 kostede Boligforeningen AAB og Ishøj kommune hver især godt kr. 1.800.000. Oven i skal så lægges de personlige omkostninger for de mennesker, som bliver sat ud af deres bolig, så der var mange stærke incitamenter for at vende den negative udvikling”, fortæller Pia B. Lindhardt, der abejder med projektet i Opkrævning og Inkasso hos AAB.

Projektet udvides

Allerede efter et halvt år blev projektet udvidet, så det blev en integreret del af Vejleåparkens Helhedsplan, og to rådgivere har lige siden på forskellige måder stået til rådighed for beboere, der har behov for økonomisk rådgivning.

Pia B. Lindhardt har som inkassomedarbejder i AAB udgjort den ene del af rådgiverteamet, der også tæller en akutrådgiver fra Ishøj Kommune. I starten af projektet stod de til rådighed hver onsdag fra kl. 15-18, hvor beboere med huslejerestance blev indkaldt til samtale i Kulturhuset i afd. 55.

”De første år var der en forholdsvis høj mødeprocent blandt de beboere, som vi indkaldte, men efterhånden faldt den. Til gengæld begyndte andre beboere selv at tage kontakt til os, og de mødte frivilligt op, når vi stod til rådighed i Kulturhuset. En del har også kontaktet os telefonisk, så vi har haft succes med at afhjælpe en hel del beboere, der var i fare for at komme i huslejerestance eller  blive oversendt til en advokat”, siger Pia B. Lindhardt.

Indsatsen justeres løbende

I løbet af projektperioden er indsatsen løbende blevet justeret efter behov. Da fremmødet eksempelvis blev mindre sad rådgiverne kun fysisk i Kulturhuset hver anden onsdag, og sidste år gik man så ned til at have åben rådgivning fra  kl. 15-18 en gang om måneden. Til gengæld ”skruede de så på en ny knap” i bestræbelserne på at undgå udsættelser i bebyggelsen.

”Vi begyndte simpelthen at opsøge beboere med huslejerestance på deres adresse en dag hver måned fra kl. 15-18. Det tiltag har haft en rigtig god effekt og beboerne tager – måske lidt overraskende – godt imod os, når vi møder op ved deres bolig”, siger Pia B. Lindhardt. Det er hende, der pt. tager sig af den opsøgende indsats hos beboerne, mens det er økonomimedarbejder Mie Hall i Opkrævning og Inkasso hos AAB, der det seneste år har taget sig af den åbne rådgivning i afdeling 55.

Pia B. Lindhardt fortæller, at den nuværende ordning p.t. fungerer rigtigt godt til behovet. Som nævnt var der kun én udsættelse i hele 2016 i en afdeling med 1.700 lejemål, og hvor mange beboere oven i købet er er på overførselsindkomst. Det viser med al tydelighed, at rådgivningen har en positiv effekt, men hun understreger, at det er vigtigt at fastholde indsatsen.

”Vi bør som rådgivere ikke være mindre synlige i afdelingen, end vi er nu. Selvom udsættelserne er faldet kraftigt, er det vigtigt at fastholde den præventive indsats. Rådgivningen har haft en enorm effekt, men hvis vi fjerner projektet,  er jeg bange for, at vi indenfor få år igen vil se en markant stigning i udsættelserne igen”, slutter Pia B. Lindhardt.

Fakta om projektet

I alt har 55 beboere kontaktet rådgiverne for hjælp i forbindelse med huslejerestance og gældsrådgivning i den åbne økonomiske rådgivning, som Boligforeningen AAB, Ishøj kommune og helhedsplanen er fælles om.

Nedenstående tabel viser udviklingen af fysiske udsættelser i Vejleåparkens Helhedsplan hvor AAB afd. 55 har mere end 1.700 lejemål.

Fysiske udsættelser 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 I alt
I alt 24 11 13 31 18 12 7 1 128