Gratis håndbog til dig

BL – Danmarks Almene Boligers beboerhåndbog 2023 er nu på gaden og kan downloades gratis af alle. I håndbogen har BL samlet alverdens nyttig viden og informationer, som du kan få brug for som beboer i en almen boligafdeling. Du kan bl.a. få viden om råderet, ventelister, boligstøtte og de vigtigste regler om husdyr.

Du kan hente beboerhåndbogen her

Pas på efter ferien: Væggelus vil også med hjem!

Når ferien er slut, og kufferten pakkes ud, er der én uønsket souvenir, du absolut ikke vil have med hjem – væggelus! Disse små, ubudne gæster har en tendens til at gemme sig i din bagage og snige sig ind i dit hjem, og de er en plage, du helst vil undgå. Desværre får flere og flere danskere  problemer med væggelus efter rejser til udlandet, og derfor har Bolius.dk sat fokus på problemet. I artiklen får du gode råd og metoder til at holde de små kryb væk fra din bolig. Få tips om, hvordan du håndterer din bagage og vasketøj, til hvordan du udrydder væggelus i boligen.

Og for at gøre det hele lidt sjovere har Bolius.dk også lavet en quiz ”Kend dine kryb”, hvor du kan teste din viden om de forskellige skabninger, du deler hus og have med.

Gå til artikel

Test dig selv! Hvor god er du til at sortere affald?

Er du i tvivl om, hvorvidt en køkkenkniv af træ og metal skal skilles ad, før den må blive sorteret? Så er du bestemt ikke alene. Listen over affald som vi skal sorterer i dag er lang – og det kan derfor godt drille lidt, når man står nede i gården foran de grønne containere.

Fra den 1. juli 2023 skal vi alle sortere vores affald i ti typer affald, og hvis du ikke allerede er gået i gang med at sortere i ti affaldstyper, så kan det kræve lidt tilvænning, før det bliver en vane.

For at hjælpe dig på vej har Bolius.dk lavet en quiz, hvor du kan teste dig selv og blive klogere på, hvor meget du ved om at sortere affald.

Husk: Indtil den 1. juli 2023 er affaldssortering stadig kommunalt bestemt, så der kan være forskel på, hvordan du skal sortere affald, alt efter hvor du bor. Derfor er det en god idé at tjekke din kommunes hjemmeside, hvor du finder en guide til affaldssortering, hvis du vil være helt sikker, når du står ved affaldscontaineren.

Gå til quizzen her

Værsgo! 15 gode spareråd


Energikrise, inflation og høje energipriser rammer os alle og kan gøre ondt på pengepungen. Det er vi meget opmærksomme på i Boligforeningen AAB. Vi har derfor lavet en folder, hvor du får 15 gode råd til at spare på dit el- og varmeforbrug. Du kan læse folderen her.

Søg legat til huslejehjælp

Hvis du har svært ved at betale din husleje, og er i fare for at blive udsat af din bolig, har du mulighed for at søge om tilskud til huslejen fra AAB’s C. V. Bramsnæs’ Legat. Du kan læse mere om legatet og dine ansøgningsmuligheder her.

Kan vi tænde et julelys?

Er det muligt at holde en af julens traditioner som lysets fest i hævd og stadig leve op til energispareråd og en måske presset pengepung? Vi har lavet et lille baggrundstjek for dig – og resultatet er opløftende, hvis du holder af julelys og stemning.

Ved at skifte din lyskæde ud med en LED-lyskæde koster det faktisk kun 30 kr. at have lyskæden tændt i tre måneder. Bolius har undersøgt forbruget på forskellige typer lyskæder. Det kan du læse mere om her

Sådan sparer du energi og sikrer dig et godt indeklima

Vi er i en tid, hvor energipriserne er steget så meget, at mange danske familier har en kontant interesse i at sænke energiforbruget. Både på de store linjer med efterisolering og udskiftning af vinduer og på de små dagligdags ting som at huske at slukke for lyset.

Som beboer i Boligforeningen AAB kan du heldigvis selv gøre meget for at forbedre energiforbruget i din bolig. Derfor vil vi i dette BeboerNyt fortælle om, hvad du kan gøre for at undgå et unødvendigt energiforbrug til bl.a. opvarmning og samtidigt sikre et godt indeklima i din bolig.

Sådan hjælper du dig selv bedst i forhold til stigende priser

El:
Prisen på strøm er steget, og det kan mærkes rundt omkring i de danske hjem. Heldigvis er der nogle ting du selv kan gøre for at få prisen på din elregning ned. Først og fremmest bør du være opmærksom på, at mange husholdnings- og el-apparater (elkedel, hårtørrer, varmeblæser, mikrobølgeovnen osv.) i dit hjem er ivrige strømslugere, som ikke bør være tændt i længere tid, end det der er behov for.

Der kan også ofte være mange penge at spare, ved at reducere dit standby-forbrug. Standby-forbrug er det elforbrug som dine el-apparater bruger for at være klar til brug 24 timer i døgnet. Eksempler herpå er dit tv, din computer og dit musikanlæg, som alle har et standby-forbrug. Du kan også sænke dit elforbrug ved at skifte til lyskilder og hårde hvidevarer, der er mere energivenlige.

Varme:
Der er også penge at spare, hvis du skruer ned for radiatortermostaten, når du lufter ud. Din radiator kan nemlig ikke se, du åbner et vindue, så den vil forsøge at holde indstillingstemperaturen i rummet. For at få en optimal varme i din bolig skal du heller ikke dække radiatortermostaterne til. Hvis du dækker termostaterne til med eksempelvis et stykke tøj, vil føleren, indeni termostaten, måle temperaturen under trøjen og ikke i rummet. Derfor vil radiatorens temperatur sænkes, og du vil få et køligere rum. Radiatoren må heller ikke være skjult bag f.eks. møbler, da det også vil påvirke varmecirkulationen i rummet, og dermed medføre spild af varme.

Pas på dit indeklima – trods sparetider

Den største vækstbetingelse for skimmel i en bolig er fugt. Derfor kan skimmelsvampe vokse i stort set alle ejendomme, når blot der er fugt tilstede. Det er derfor vigtigt at lufte ud og sørge for, at fugten ikke sætter sig på kolde overflader og dermed dugger til. Fugt kan opstå forskellige steder i dit hjem, men følgende råd kan være med til at reducere den og risikoen for skimmel:

  • Først og fremmest er det vigtigt at få luftet grundigt ud med gennemtræk to-tre gange om dagen i fem-ti minutter. Hvis du gør det, fjerner du også samtidigt de fleste skadelige partikler i din bolig, såsom CO2 og VOC (skadelige partikler, som kommer fra møbler eller byggematerialer). Du bør også undgå at tørre tøj indendørs. Gør det i stedet udenfor – og skulle det regne eller sne, kan du til nød bruge en tørretumbler, selv om det er lidt af en energisynder.
  • Madlavning leverer det største bidrag til fugt og dårligt indeklima. Så det er en god idé at lade emhætten stå tændt mindst fem-syv minutter efter, du er færdig med madlavningen, så den varme fugtige luft ikke sætter sig i boligen.
  • Du bør også altid lukke døren til badeværelset under og efter bad. Efter et bad skal du især undgå, at fugten trænger ud i resten af boligen. Åben evt. et vindue, indtil den fugtige luft er væk. Hvis der ikke er et vindue, så sørg for at ventilationen i din bolig virker.

Sluk ikke for varmen i et rum, du ikke bruger

For at spare på varmeforbruget kan det være fristende at slukke for varmen i et rum, du ikke bruger så tit. Men det er faktisk en dårlig idé for dit indeklima. For er der mere end fem graders temperaturforskel imellem to rum, vil den varme luft fra de øvrige rum trænge ind i det kolde rum og kondensere på de kolde overflader. Det vil sige, at der lægger sig et lag af fugt på vægge, lofter og gulve. Det kan på meget kort tid give skimmelvækst i det rum, som ikke er opvarmet.

Ti gode spareråd: Her er der penge at hente, når du laver mad

Der er mange penge at spare i et køkken fyldt med energislugende apparater, hvis du bruger dem rigtigt. Bolius.dk har samlet de ti bedste tips til at spare på energien i køkkenet.

Historisk høje energipriser gør ondt og mange danskere ser ind i en tid, hvor der skal skrues ned for energiforbruget. I mange hjem går snakken over middagsbordet derfor på, hvornår den store uldsweater skal findes frem, hvornår el, er billigst, og hvordan man bedst sparer på energien?

Det kan være svært at finde vej i junglen af gode råd, men det har Bolius.dk forsøgt at råde bod på. De har samlet ti gode råd til, hvordan du mest effektivt kan spare på energien, når du laver mad. Og hvis du følger de ti simple råd, når du står i køkkenet og kokkerer, vil det hurtigt få en positiv effekt på din elregning.

Du kan læse artiklen her.

Ti ting du IKKE skal sortere som plastik – og fem overraskende ting du skal

Det er ikke altid nemt at finde hoved og hale i, hvad der skal sorteres, og det kan især være svært at finde rundt i, hvordan du sorterer dit plastik korrekt. I hvilken container skal den brugte opvaskebørste af plast for eksempel hen?

Det korte svar er: Tjek din kommunes hjemmeside. Her finder du en guide til affaldssortering, hvor du kan se, hvor meget af dit affald, der skal i plastcontaineren.

MEN på trods af, at der stadig er forskel på, hvordan man sortere plastikaffald i Danmark, er der stadig en række ting af plast, du ikke skal smide i plastikcontaineren.

Bolius.dk kan du få en liste over ti ting, du IKKE skal sortere som plastik – og fem overraskende ting du skal.

Sådan sparer du på strømmen

Elpriserne er braget i vejret det seneste år, og det kan komme til at koste dyrt for mange danske forbrugere. For familier, der i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk, kan det blive ekstra hårdt. Det er derfor en god ide at tænke over dit elforbrug.

Men hvor meget kan du egentlig selv gøre for at mindske elregningen? Det har vi kigget på, og kommer derfor her med seks tips til, hvad du kan gøre for at spare på el i din bolig.

Sluk for apparater, der står på standby. Når du slukker tv’et med din fjernbetjening i stedet for kontakten, så bruger tv’et stadig strøm, fordi det står på standby. Det er der mange andre elektriske apparater, der også gør, f.eks. dit musikanlæg eller spillekonsol. Nogle beregninger visser, at op mod 15 procent af vores strømforbrug bliver brugt på standbyfunktioner. Sluk derfor for de el-apparater, som du ikke bruger, og lad være med at bruge standbyfunktionen.

Køb LED-pærer næste gang du skal udskifte dine gløde- og sparepærer. De bruger mindre energi end normale elsparepærer, men de lyser lige så godt. Du kan opleve en besparelse på helt op til 78 procent, hvis du f.eks. skifter fra en glødepære til LED. På Bolius.dk kan du beregne, hvad du kan spare ved at skifte til LED-pærer.

Tjek temperaturerne i dit køleskab og fryser. Dit køleskab og fryser er blandt de el-apparater i dit hjem, der bruger mest strøm. De skal konstant sørge for at holde en lav temperatur og slukkes aldrig. Du kan dog nemt spare på strømmen til dit køleskab og din fryser, hvis du følger et simpelt råd. Sørg for, at du har en temperatur på fem grader i køleskabet og -18 grader i fryseren. Hverken mere eller mindre. Bare en grad for lav i køleskabet eller for høj i fryseren koster nemlig på elregningen. I ældre køleskabe skal du justere på temperaturen via en termostat. Her kan du roligt indstille termostaten til 3-4. Inden du justerer på graderne, er det vigtigt, at du tjekker, at gummilisten på dit køleskab og fryser ikke er utæt eller har revner. Er gummilisten på dit køleskab f.eks. utæt, vil køleskabet have sværere ved at holde temperaturen og bruge mere energi.

Sluk lyset efter dig er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger LED-pærer og spareelpærer. Det kan godt være, at det ikke er meget strøm at spare på et par dage, men over et år løber det hurtigt op. Gør det derfor til en vane at slukke for lyset i de rum, du ikke opholder dig i, så du slipper for at betale for overflødig strøm.

Vask ved lavere temperaturer og fyld opvaskemaskinen helt op. Du kan spare mange penge om året ved kun at starte opvaskemaskinen, når den er helt fyldt. Nogen udregninger viser, at du kan spare om til 50 vaske om året, hvis spare de overflødige halve vaske væk. Hvis du samtidig vasker dit tøj ved lavere temperaturer -f.eks. halverer temperaturerne fra 40 til 20 grader, kan du spare op til ca. 50 procent på elforbruget.

Drop tørretumbleren – den er dyr i strøm og er desuden ikke god ved tøjet. Når det er muligt, bør du altid hænge tøjet udenfor til tørre. Godt for tøjet, godt for miljøet og godt og økonomien.

Er dit indbo sikkert opbevaret i kælderen?

Sommeren går på hæld, og ifølge DMI har det været et år med usædvanligt mange og ekstreme skybrud rundt omkring i landet. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis ikke du har styr på dine forsikringsbetingelser.

Det er efterhånden ti år siden, at store dele af København blev ramt af voldsomme oversvømmelser på grund af skybrud. Ødelæggelserne var massive – ikke mindst i kældre – og det har fået mange forsikringsselskaber til at skærpe kravene til, hvordan indbo skal opbevares i kældre.

Tjek din indboforsikring
I en del af AAB´s ejendomme er kælderen indrettet med pulter- eller opbevaringsrum til beboerne, og beboernes private indboforsikringer har sandsynligvis også fået skærpet betingelserne i forbindelse med skybruds- og vandskader. Langt de fleste forsikringsselskaber er nemlig begyndt at stille krav om, at dit indbo – som er de ting, du har stående i kælderrummet – skal opbevares med en vis afstand til kældergulvet på en hævet platform eller egnet reol, som skal være lavet af et ikke vandsugende materiale.

Beboerne har selv ansvaret for deres indbo. Så det er deres egen indboforsikring, der skal dække, hvis deres ting bliver ødelagt i kælderen på grund af vand. Desværre er det ikke alle, der er klar over, at der er indført stramninger, så mange beboeres ting står fortsat opbevaret i kasser eller sække direkte på gulvet. Det kan gå hen og blive en dyr affære for den enkelte beboer, hvis uheldet er ude, for så vil forsikringsselskabet sandsynligvis ikke erstatte det ødelagte“, fortæller Christian Høgsbro, der er administrerende direktør i Boligforeningen AAB.

Har du ikke en forsikring – så få en
En del beboere tror fejlagtigt, at deres indbo er dækket af AAB´s husforsikringer, og derfor har de ikke tegnet en privat indboforsikring. Har du ikke en indboforsikring betyder det, at du ved eksempelvis vand- eller brandskade ikke får erstatning for det indbo, der går tabt. Og det kan hurtigt komme til at dreje sig om mange tusinde kroner, du mister på den måde.

Så opfordringen fra Christian Høgsbro er ikke til at tage fejl af.

Hvis ikke du har en indboforsikring, skal du sørge for at få det i en fart. Og hvis du allerede er forsikret, så er det en god ide at tjekke betingelserne hos dit forsikringsselskab. Så er du fuldstændig klar over, hvad du må opbevare i dit kælderrum, og hvordan det skal opbevares, og så er du godt sikret imod ubehagelige overraskelser ved fremtidige skybrud, som vi sandsynligvis vil se flere og flere af”.  

Hos Videncenteret Bolius kan du læse mere om, hvordan du er forsikret ved skybrud.

Har du brug for at få sammenlignet flere slags forsikringer på én gang og få et overblik over samlerabatter, kan du altid besøge forsikringsguiden.dk.