Sådan sparer du på strømmen

Elpriserne er braget i vejret det seneste år, og det kan komme til at koste dyrt for mange danske forbrugere. For familier, der i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk, kan det blive ekstra hårdt. Det er derfor en god ide at tænke over dit elforbrug.

Men hvor meget kan du egentlig selv gøre for at mindske elregningen? Det har vi kigget på, og kommer derfor her med seks tips til, hvad du kan gøre for at spare på el i din bolig.

Sluk for apparater, der står på standby. Når du slukker tv’et med din fjernbetjening i stedet for kontakten, så bruger tv’et stadig strøm, fordi det står på standby. Det er der mange andre elektriske apparater, der også gør, f.eks. dit musikanlæg eller spillekonsol. Nogle beregninger visser, at op mod 15 procent af vores strømforbrug bliver brugt på standbyfunktioner. Sluk derfor for de el-apparater, som du ikke bruger, og lad være med at bruge standbyfunktionen.

Køb LED-pærer næste gang du skal udskifte dine gløde- og sparepærer. De bruger mindre energi end normale elsparepærer, men de lyser lige så godt. Du kan opleve en besparelse på helt op til 78 procent, hvis du f.eks. skifter fra en glødepære til LED. På Bolius.dk kan du beregne, hvad du kan spare ved at skifte til LED-pærer.

Tjek temperaturerne i dit køleskab og fryser. Dit køleskab og fryser er blandt de el-apparater i dit hjem, der bruger mest strøm. De skal konstant sørge for at holde en lav temperatur og slukkes aldrig. Du kan dog nemt spare på strømmen til dit køleskab og din fryser, hvis du følger et simpelt råd. Sørg for, at du har en temperatur på fem grader i køleskabet og -18 grader i fryseren. Hverken mere eller mindre. Bare en grad for lav i køleskabet eller for høj i fryseren koster nemlig på elregningen. I ældre køleskabe skal du justere på temperaturen via en termostat. Her kan du roligt indstille termostaten til 3-4. Inden du justerer på graderne, er det vigtigt, at du tjekker, at gummilisten på dit køleskab og fryser ikke er utæt eller har revner. Er gummilisten på dit køleskab f.eks. utæt, vil køleskabet have sværere ved at holde temperaturen og bruge mere energi.

Sluk lyset efter dig er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger LED-pærer og spareelpærer. Det kan godt være, at det ikke er meget strøm at spare på et par dage, men over et år løber det hurtigt op. Gør det derfor til en vane at slukke for lyset i de rum, du ikke opholder dig i, så du slipper for at betale for overflødig strøm.

Vask ved lavere temperaturer og fyld opvaskemaskinen helt op. Du kan spare mange penge om året ved kun at starte opvaskemaskinen, når den er helt fyldt. Nogen udregninger viser, at du kan spare om til 50 vaske om året, hvis spare de overflødige halve vaske væk. Hvis du samtidig vasker dit tøj ved lavere temperaturer -f.eks. halverer temperaturerne fra 40 til 20 grader, kan du spare op til ca. 50 procent på elforbruget.

Drop tørretumbleren – den er dyr i strøm og er desuden ikke god ved tøjet. Når det er muligt, bør du altid hænge tøjet udenfor til tørre. Godt for tøjet, godt for miljøet og godt og økonomien.

Er dit indbo sikkert opbevaret i kælderen?

Sommeren går på hæld, og ifølge DMI har det været et år med usædvanligt mange og ekstreme skybrud rundt omkring i landet. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis ikke du har styr på dine forsikringsbetingelser.

Det er efterhånden ti år siden, at store dele af København blev ramt af voldsomme oversvømmelser på grund af skybrud. Ødelæggelserne var massive – ikke mindst i kældre – og det har fået mange forsikringsselskaber til at skærpe kravene til, hvordan indbo skal opbevares i kældre.

Tjek din indboforsikring
I en del af AAB´s ejendomme er kælderen indrettet med pulter- eller opbevaringsrum til beboerne, og beboernes private indboforsikringer har sandsynligvis også fået skærpet betingelserne i forbindelse med skybruds- og vandskader. Langt de fleste forsikringsselskaber er nemlig begyndt at stille krav om, at dit indbo – som er de ting, du har stående i kælderrummet – skal opbevares med en vis afstand til kældergulvet på en hævet platform eller egnet reol, som skal være lavet af et ikke vandsugende materiale.

Beboerne har selv ansvaret for deres indbo. Så det er deres egen indboforsikring, der skal dække, hvis deres ting bliver ødelagt i kælderen på grund af vand. Desværre er det ikke alle, der er klar over, at der er indført stramninger, så mange beboeres ting står fortsat opbevaret i kasser eller sække direkte på gulvet. Det kan gå hen og blive en dyr affære for den enkelte beboer, hvis uheldet er ude, for så vil forsikringsselskabet sandsynligvis ikke erstatte det ødelagte“, fortæller Christian Høgsbro, der er administrerende direktør i Boligforeningen AAB.

Har du ikke en forsikring – så få en
En del beboere tror fejlagtigt, at deres indbo er dækket af AAB´s husforsikringer, og derfor har de ikke tegnet en privat indboforsikring. Har du ikke en indboforsikring betyder det, at du ved eksempelvis vand- eller brandskade ikke får erstatning for det indbo, der går tabt. Og det kan hurtigt komme til at dreje sig om mange tusinde kroner, du mister på den måde.

Så opfordringen fra Christian Høgsbro er ikke til at tage fejl af.

Hvis ikke du har en indboforsikring, skal du sørge for at få det i en fart. Og hvis du allerede er forsikret, så er det en god ide at tjekke betingelserne hos dit forsikringsselskab. Så er du fuldstændig klar over, hvad du må opbevare i dit kælderrum, og hvordan det skal opbevares, og så er du godt sikret imod ubehagelige overraskelser ved fremtidige skybrud, som vi sandsynligvis vil se flere og flere af”.  

Hos Videncenteret Bolius kan du læse mere om, hvordan du er forsikret ved skybrud.

Har du brug for at få sammenlignet flere slags forsikringer på én gang og få et overblik over samlerabatter, kan du altid besøge forsikringsguiden.dk.

Mini-køkkenhave i vindueskarmen

Du behøver ikke en have for at dyrke dine egne grøntsager eller krydderurter. Dine køkkenhavedrømme kan sagtens udleves på minimal plads. Vi har derfor samlet fem gode tips til, hvordan du laver din egen køkkenhave i vindueskarmen.

Forårets milde temperaturer og mange solskinsdage er perfekte forhold til at dyrke grøntsager og krydderurter og mangel på plads er ikke en hindring for, at du kan gøre det med succes. Der er et væld af måder at gøre det på, så vi har samlet de fem bedste tips til, hvordan du får skabt den perfekte køkkenhave i vindueskarmen.

 1. Udnyt pladsen
  Det er nemt og praktisk at dyrke krydderurter og grøntsager i vindueskarmen derhjemme, men du har et relativt lille manøvrerum. Forsøg derfor at udnytte pladsen optimalt. Med en plantevæg kan du f.eks. udnytte plads i højden, og på en reol eller et trappesystem kan du let skabe gode vækstbetingelser for dine krydderurter i potter og krukker.
 2.  Husk lys til planterne
  For at give urterne og grønsagerne de mest optimale vækstforhold er det klart bedst, hvis du kan placere dem i en vestvendt vindueskarm, da det giver planterne det bedste lys. Hold i øvrigt øje med, hvor meget sollys der er i vinduet, og vær klar til at flytte rundt på planterne, når årstiderne skifter.
 3. Bland dine afgrøder
  I både krukker og potter kan du overveje at blande forskellige planter. Mange grøntsager og krydderurter trives bedst sammen med andre arter. Du kan med fordel blande jordbærplanter, ærter og tomater med f.eks. persille. En række krydderurter, blandt andet citrontimian og rosmarin, virker i øvrigt frastødende på insekter og kan derfor placeres blandt andre spiselige grøntsager.
 4. Pasning af din mini-køkkenhave
  Det er dejligt at kunne høste direkte af køkkenhaven i vinduet, og hvis du gerne vil kunne gøre det løbende gennem længere tid, er det en god idé at så nye frø med et par ugers mellemrum. Husk at der skal vandes jævnligt, og planter, der står i vindueskarmen i mere end en måned, har godt af regelmæssigt at få tilført lidt flydende næring.
 5. Bonus tip: Hul i bunden af potten
  Når du dyrker krydderurter i vindueskarmen, er det vigtigt, at der er hul i bunden af potten – og den står i en underskål – så der aldrig står vand omkring rødderne

Spar på vandet – og pengene

At der er penge at spare ved at sænke vandforbruget, er ingen nyhed, men hvordan sparer du nemmest på dit årlige vandforbrug. Det får du her nogle få, men effektive tips til.

 1. Stop løbende toiletter
  Et toilet, hvor vandet siver ganske lidt, er en dyr affære. På et år kan det koste op mod 100 m3 vand, hvilket svarer til ca. 4000 kr. Find ud af, om toilettet løber ganske let ved at lægge et stykke toiletpapir bagerst i kummen. Hvis papiret bliver våde efter kort tid, er det tegn på, at toilettet er utæt og løber, og du bør derfor kontakte afdelingens vicevært, så det kan blive repareret.
 2. Undgå dryppende vandhaner
  Hvis en vandhane drypper døgnet rundt, koster det omkring 1.200 kr. om året i ekstra vandforbrug, og dermed en ekstra huslejeudgift. Så har du en hane, der drypper, skal du nok engang tage fat i viceværten, så problemet kan blive løst.
 3. Hav kold vand i køleskabet
  Hvis du drikker koldt vand fra hanen, går der hver gang adskillige liter direkte i afløbet, inden vandet er koldt nok til at drikke. Det kan du undgå ved at stille flasker eller en kande med vand i køleskabet.
 4. Vask op i en balje
  Vasker du op under rindende vand, så løber der i gennemsnit 60 liter vand i kloakken. Bruger du i stedet en balje til opvasken, så er der sparet omkring 50 liter vand – per opvask. På et år bliver det til mange liter – og kroner.
 5. Tag kortere bade
  En bruser sender mellem otte og 12 liter vand i kloakken per minut. Skærer du to minutter af dit brusebad, vil du derfor kunne spare omkring 8.000 liter vand om året. Slukker du derudover for vandet, mens du sæber kroppen ind og vasker håret, er besparelsen naturligvis endnu større.
AAB har to afdelinger på Ydre Østerbro med i et energispare-projekt sammen med andre almene boligorganisationer og Københavns Kommune. Det er blandt andet erfaringerne herfra, som er givet videre i denne artikel. Du kan læse mere om projektet på Københavns kommunes hjemmeside.

Rengøringstips, der minimerer corona-smitte

I Danmark er corona-virus desværre stadig højaktuel og bør bekæmpes på alle måder. Inden for hjemmets fire vægge kan du gøre det ved at følge nogle få, men effektive tips omkring rengøring. Det drejer sig blandt andet om give den en ekstra skalle med kost og spand på nogle udvalgte steder, hvis du vil minimere risikoen for smitte.

Det er for eksempel en god ide at rengøre ekstra godt på stikkontakter, afbrydere og håndtag på døre, køleskab og skuffer med mikrofiberklud, vand og sæbe.

På Bolius.dk kan du finde flere gode råd til, hvordan du minimerer risikoen for corona-smitte i dit eget hjem.

Gå til artikel på Bolius.dk.

Undgå dug på indersiden af vinduerne

Når temperaturen falder om efteråret og vinteren, bliver husenes ydervægge, tage og vinduer selvfølgelig også kølet ned. Det giver desværre ofte problemer med dug og kondens på indersiden af vinduerne. På Bolius.dk kan du få gode råd til, hvordan du mindsker problemet. Det handler blandt andet om at lufte ud regelmæssigt.

Gå til artikel på Bolius.dk.

Undgå dårlig lugt fra afløbet

Hvis det stinker fra afløbet i køkkenet eller badet, skyldes det stort set altid bakterier fra mad- og sæberester. Når den ubehagelige stank rammer næseborene, kan det være fristende at skrue låget af diverse kemiske produkter til rensning af afløb og hælde indholdet direkte ned i rørene. Det er dog en metode, der både er hård ved miljøet og dine afløbsrør. Og i langt de fleste tilfælde kan du fjerne problemet på en langt simplere måde, der både er effektiv og skånsom for miljøet.

Læs med og få lugtfrie afløb i boligen.

10 gode råd: Sådan får du rene vinduer helt uden striber

Som udgangspunkt kan du rengøre dine vinduer i al salgs vejr, men du skal være hurtig med skraberen i stærkt solskin om sommeren, hvor vandet hurtigt fordamper, og i frostvejr, hvor det hurtigt fryser. Forår og efterår er derfor det helt perfekte tidspunkt at vaske vinduer.

Men det er lidt en kunst at pudse vinduer, så de bliver helt rene og uden striber. Bolius.dk har derfor samlet de bedste tips og tricks, så du kan lære at vaske vinduer som en professionel.

Vinduespudser Mickey Skaaning giver også opskriften på den gode hjemmelavet sæbe, der giver rene og flotte vinduer.

Gå til artikel på Bolius.dk

Undgå skimmelsvamp med syv simple råd

Sorte plamager af skimmelsvamp ser grimt ud og kan få din bolig til at lugte fælt af fugtig kælder. Det værste er dog, at mennesker kan blive syge af skimmelsvamp, så der er al mulig grund til at følge disse få råd, som nedsætter risikoen for at få skimmelsvamp og efterfølgende problemer med helbredet.

 • Undgå at tørre tøj i boligen. Hæng det udenfor eller brug tørretumbler
 • Læg låg på gryder ved madlavning og tænd altid for emhætten
 • Tænd for udsugningen, når du går i bad, og brug en svaber til at fjerne vand fra gulv og vægge efter badet
 • Tør kondens af vinduerne
 • Luft ud og skab gennemtræk i boligen i ti minutter to-tre gange dagligt
 • Hold en konstant temperatur i alle rum på 18-22 grader
 • Sæt ikke møbler direkte op ad kolde ydervægge.

Følger du disse få, men effektive råd, så har du allerede minimeret risikoen for, at din bolig bliver inficeret af skimmelsvamp.

Fakta om skimmelsvamp

Skimmelsvampe indeholder forskellige stoffer, og nogle af disse er giftige. Når de frigives, og vi mennesker bliver udsat for dem, kan de gøre os syge. Er der skimmelsvamp i din bolig, kan du blive ramt af nogle af disse symptomer:

 • Irritation af øjne, næse og luftveje
 • Snue
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Svimmelhed
 • Koncentrationsbesvær

Læs mere i AAB’s pjece ”Kom skimmelsvamp i forkøbet” på www.aab.dk/skimmelsvamp eller på hjemmesiden www.skimmel.dk

Slip af med bananfluerne

Du kender formentlig godt bananfluer. De små sværmende fluer, der har det med at dukke op i dit  hjem i løbet af sommeren. Eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer kaldes de også, da de især  tiltrækkes af gæret frugt og grøntsager. Vil du undgå besøg af bananfluer, skal du derfor forsøge at fjerne de ting, som fluerne tiltrækkes af og stortrives med i din bolig.

På Bolius.dk, som AAB samarbejder med, kan du læse meget mere om bananfluer, finde en række gode råd til, hvordan du undgår en invasion af dem og ikke mindst, hvordan du slipper af med dem igen, hvis de først har meldt deres ankomst.

Gå til artikel på Bolius.dk