Tryghed via telefonen

Et telefonopkald hver morgen skaber tryghed hos ældre og enlige borgere i Ishøj

Ægteparret Liselotte og Freddy bor i Boligforeningen AAB´s afdeling 55 i Vejleåparken i Ishøj. Hver dag mellem kl. 7.30 og 10 skiftes de til at gribe telefonen og ringe rundt til en række enlige, ældre medborgere i lokalområdet.

”Rent praktisk foregår det ved, at vi ringer til den samme person hver dag på samme tidspunkt. Det kan være alt fra et kort to-minutters opkald til en længere snak på 20 minutter. Nogle har bare brug for at vide, at der bliver holdt øje med dem, og andre er måske lidt ensomme og har brug for en at tale med”, fortæller Freddy og Liselotte, der har ringet rundt i de seneste 15 år.

Lige for tiden ringer ægteparret til syv forskellige personer hver morgen.

”Liselotte tager en uge, og så tager jeg tjansen i den næste”, forklarer Freddy, som godt kan mærke, at de seneste måneders corona-situation har ændret opgaven lidt. “Der nok lidt flere af dem, vi ringer til, som har brug for en egentlig samtale for tiden. Og der er altid nok at ringe til, så indimellem er der ligefrem folk på venteliste til at modtage opkald. Derfor kunne det også være rart, hvis der var flere, som havde lyst til at melde sig og ringe rundt til enlige ældre”, fortæller Liselotte og Freddy.

”Det ville også give os lidt fleksibilitet ved for eksempel ferie og sygdom, hvis vi var lidt flere. Det er en rigtig dejlig følelse at hjælpe andre på den her måde. Vi får alle noget ud af det. Og vi redder liv. Hvis vi ikke kan få kontakt med vedkommende, som vi ringer til, har vi en direkte linje til Ishøj Kommunes sygeplejerske og hjemmehjælpen. Vi har alarmeret dem nogle gange, hvor de har rykket hurtigt ud, og det har været med til at redde et par ældre menneskers liv”.

Du kan være med til at skabe tryghed i dit eget lokalområde

Freddy og Liselotte samarbejder med Vejleåparkens boligsociale helhedsplan, som under corona-krisen har stillet unge lommepengejobbere til rådighed, og på den måde bliver tryghedsopkaldet ind imellem udvidet til lidt praktisk hjælp i dagligdagen.

”Hvis nogle af dem vi snakker med, har brug for indkøb, så kan vi kontakte den boligsociale medarbejder Birgitte. Hun arrangerer så, at en af lommepengejobberne kan købe ind for den ældre. En sådan mulighed giver særligt god mening i denne corona-tid, hvor de ældre og de syge er særligt udsatte”, slutter ægteparret.

Liselottes og Freddys tryghedsopkald er organiseret hos Ældresagens lokalafdeling i Ishøj. Ældresagen har altid brug for flere frivillige til forskellige indsatser, og du behøver ikke at være medlem for at hjælpe. Unge som ældre kan melde sig, så hvis du vil skabe tryghed med telefonen eller være frivillig hos Ældresagen på en anden måde, så tjek lokalafdelingen i dit område på Ældresagens hjemmeside.

Har du lyst til at blive en del af det lille team, som laver tryghedsopkald i Ishøj, kan du kontakte Freddy Walsted på mobil: 60 65 35 82 eller på e-mail: freddy51@live.dk.