Fra renoveringsprojekt til beboerfællesskab

En del af Boligforeningen AAB´s vision er at skabe lokale fællesskaber karakteriseret ved nærvær og nærhed. Det lever et nyt plantefællesskab i afdeling 55 i Ishøj til fulde op til.

Nogle gange bringer renoveringsprojekter meget mere med sig end blot et fornyet byggeri. I afdeling 55 skal Lokalcenteret og Beboerhuset renoveres, og for at inddrage beboerne i processen, var de inviteret til plantedag den 9. juni 2021. Det kom der blandt andet et frivilligt plantefællesskab ud af.

Renoveringsprojektet er stadig i den begyndende fase, hvor beboerne bliver spurgt om, hvordan de ønsker deres nye lokalcenter og beboerhus skal være. Rigtig mange beboere har ønsket et mere grønt Lokalcenter med en mulighed for at sidde ned, så bestyrelsen og byggeudvalget besluttede, at ønsket om planter og opholdsmuligheder kunne imødekommes med det samme.

Alle beboere blev inviteret ned i lokalcenteret for at samle plantekasser, smide jord i og plante. En del dryssede ind i løbet af dagen og hjalp til, men cirka ti beboere var med det meste af dagen og knoklede under stegende sol for fællesskabet i deres boligafdeling.

Der var lagt op til at de 21 plantekasser skulle vandes af unge beboere i såkaldte lommepengejob, hvor 13-15-årige bliver belønnet for at udføre nogle opgaver. Men lommepengejobberne skulle på sommerferie, og den solrige tid efter plantedagen gav projektet en stor udfordring i forhold til at sikre nok vand til planterne.

Tre kvinder, som havde været med hele dagen den 9. juni, trådte til og tog opgaven til sig og viste et enormt ejerskab. De har startet en plantegruppe, og der er så sidenhen kommet et par flere frivillige til”, fortæller Boligsocial konsulent Gitte Aarrejärvi fra AAB.

Fællesskabet spirer

Plantegruppens første tre frivillige beboere kendte ikke hinanden i forvejen, da de deltog i plantedagen. Men de havde en fælles interesse i planter og i at gøre noget til gavn for fællesskabet i afdeling 55, og da der var behov for deres hjælp, trådte de til.

Det har været meget lærerigt at følge, hvordan sådan et lille fællesskab af frivillige er blevet oprettet. Den viden tror jeg, man kan drage nytte af, når vi i AAB arbejder på at understøtte lokale fællesskaber og frivilligt engagement. Måske sidder der mange frivillige kræfter, som drømmer om at starte en aktivitet i deres boligafdeling, men som bare ikke lige ved, hvilke muligheder de har og hvordan de kan starte”, siger Gitte Aarrejärvi.  

Gode muligheder for frivillige aktiviteter

Gitte Aarrejärvi forklarer, at hvis du som beboer gerne vil starte en lektiecafé, rode i jorden i en plantekasse, lave en petanqueklub eller noget helt fjerde, så behøver det ikke at koste meget i kroner og ører, men det kan betyde meget for fællesskabet i afdelingen. Hvis aktiviteten indebærer udgifter, kan du spørge afdelingsbestyrelsen, om det er muligt at opnå økonomisk støtte. I nogle afdelinger er der nemlig en frivilligpulje til gavn for fællesskabet. Er der ikke det i din boligafdeling, kan du evt. stille et forslag om at oprette sådan en pulje på næste afdelingsmøde.

Det kan også være, den aktivitet, du vil skabe, kræver adgang til en nøgle til et beboerlokale eller redskabsskur. Det er derfor en god idé at du skriver din idé ned og taler med din afdelingsbestyrelse om mulighederne.

Noget at være fælles om

Da planteprojektet startede, havde ingen overvejet, at det kunne bane vej til mere frivillighed og nye fællesskaber i Vejleåparken. Men for renoveringsprojektet bar plantekasserne allerede frugt få uger efter plantedagen. Beboerne i afdeling 55 bruger nemlig bænkene og er glade for planterne, som også er blevet et emne, der tales om, når beboerne mødes i Lokalcenteret. Der hersker vist ikke længere tvivl om, hvorvidt det nye Lokalcenter skal indeholde gode opholdsmuligheder og masser af grønt.

 

Kunne du tænke dig at tale med en boligsocial konsulent om, hvordan du kan starte en frivillig aktivitet op i din afdeling, så kontakt Boligsocialt område i AAB på e-mail boligsocial@aab.dk eller telefon 33 76 01 00.