Fem ting du skal vide, inden du køber en opvaskemaskine

Er du træt af stakkevis af tallerkner og opvask hver dag? Og har du endelig besluttet dig for at investere i en opvaskemaskine? Så er det vigtigt, at du kender reglerne og tager disse overvejelser med dig, før du kaster dig ud i et køb og installering af nye hårde hvidevarer.

Uanset om du normalt er typen, der gør det selv, eller foretrækker at få professionel hjælp til at få installeret hårde hvidevarer, så er det vigtigt, at du kender reglerne for installationer i almene boliger. Der er nemlig nogle ting, såsom regler og krav, som du som beboer skal være opmærksom på.

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber og installerer hårde hvidevarer i din bolig.

  1. Det koster penge at installere hårde hvidevarer
    Uanset om du vælger at installere en opvaskemaskine, emhætte eller fryser, skal du være opmærksom på, at du selv skal betale for køb og installering. Og det kan let koste mere, end du lige går og tror. Udover at skulle betale for de hårde hvidevarer, koster det nemlig også penge at få dem installeret. Installationer skal altid udføres håndværksmæssigt korrekt, og derfor skal du altid bruge en autoriseret installatør, når du anskaffer dig nye hårde hvidevarer.
  2. Du skal selv vedligeholde installationerne
    Det er dig, der ejer maskinerne, og det er derfor også dig, der skal reparere og vedligeholde dem.
  3. Ændringer i boligen skal retableres, når du flytter
    Når du flytter, skal hvidevarerne fjernes, og der kan blive stillet krav om retablering, hvis du f.eks. har fjernet et skab for at få plads til en opvaskemaskine. Hvis du ikke har reetableret ved din fraflytning, kommer du til at hæfte for omkostningerne.
  4. Det koster penge, hvis uheldet er ude
    Uanset årsagen er du ansvarlig for enhver skade, som skyldes din installation af hårde hvidevarer. Ved vandskade skal du f.eks. betale for udbedring af skader i din bolig og underboens, hvis der er sket skade der. Boligforeningen AAB anbefaler derfor, at du har en indboforsikring.
  5. Du kan få afslag, hvis AAB vurderer, at ejendommen ikke kan klare installationen
    AAB kan være nødt til at give dig afslag på installationen, hvis det viser sig, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationerne.

Du kan læse mere om installationer i AAB’s råderetskatalog

Husk at du som beboer kan logge ind på BeboerWeb og finde det råderetskatalog, der gælder for din afdeling.

Sådan kommer du i gang

Inden du installerer hårde hvidevarer i din bolig, skal du have en tilladelse af AAB. Du skal derfor gøre følgende:

  • Du skal sende en ansøgning til dit afdelingskontor.
  • Afdelingsbestyrelsen/driftskontoret vil så vurdere, om arbejdet kan lade sig gøre og herefter sende din ansøgning til administrationen, som vil behandle sagen – eventuelt i samarbejde med afdelingsbestyrelsen.
  • Du vil herefter modtage en tilladelse eller afslag fra AAB.
  • Installation må ikke ske, før du har modtaget en tilladelse.

Installationsretten gælder for f.eks.:

  • vaskemaskine og tørretumbler
  • ovn og komfur
  • opvaskemaskine
  • emhætte
  • køleskab
  • fryser.

Kontaktpersoner

Bor du i en parlamentariske afdeling, skal du kontakte administrationen v/ Kundeservice: ejendomsservice@aab.dk, telefon 33 76 04 55. 

Bor du i en administrative afdeling, skal du kontakte afdelingsbestyrelsen. Du kan se kontaktinformation samt adresser for din afdeling her.