Der er intet krav om, at du skal have en indboforsikring, når du bor i en almen bolig, og alt for mange beboere vælger at spare udgifterne til forsikring. Men besparelsen kan vise sig at blive en dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude. For selvom boligorganisationer som AAB har en husforsikring, så dækker den kun skader på selve ejendommen.
Det betyder, at der er mange tilfælde, hvor du kun får erstatning, hvis du selv har tegnet en privat indboforsikring. Det gælder for eksempel, hvis du mister dine ejendele på grund af tyveri eller indbrud, men også ved brand- eller vandskader, hvor dine værdier går tabt, er du ilde stedt, hvis du ikke har en indboforsikring.
Husforsikringen dækker ikke
Mange tror fejlagtigt, at ejendommens husforsikring træder til, hvis du mister dine ting som følge af eksempelvis en brand. Men fakta er, at boligorganisationens husforsikring kun dækker de skader, som er sket på selve bygningen (mur, gulv, loft, døre, tag etc.).
Dine ødelagte møbler og øvrige ejendele, kan du kun få erstattet, hvis du har en indboforsikring eller selv betaler. Så hovedreglen er, at de ting, du ejer i din bolig, er dit ansvar, og dem skal du selv sørge for at forsikre.
Det samme gør sig gældende, hvis din bolig er blevet så ødelagt af brand- eller vandskade, at du skal genhuses. Her er der heller ingen hjælp at hente hos ejendommens husforsikring. Kun hvis du har en indboforsikring, kan du få betalt opmagasinering, flytning og genhusning, mens din bolig genopbygges. En udgift der kan blive temmelig stor, hvis genopbygningen af din bolig tager mange måneder, som det ind imellem gør ved store skader.
Kun hver femte har en forsikring
En undersøgelse, som Beboerbladet fik foretaget i slutningen af 2016, viste, at 20 procent af de danskere, der bor til leje i en almen bolig, ikke har en indboforsikring. Det betyder, at cirka 200.000 mennesker ikke er forsikret. Undersøgelsen viste desuden, at næsten hver anden af de personer, der ikke har en indboforsikring, har fravalgt den, fordi de synes, at forsikringen er for dyr.
En af dem, der har prøvet at stå uden tag over hovedet efter en brand, er Nete Hansen, der bor i AAB afdeling 8-24. Hendes bolig blev totalskadet efter en tagbrand i afdelingen i juni 2016, men som en del andre beboere i ejendommen, havde hun ikke tegnet en indboforsikring. Noget hun i den grad har fortrudt, da det viste sig at være en forkert beslutning på flere måder, fortæller hun i dag til BeboerNyt.
”Der er selvfølgelig det rent økonomiske, som er slemt. Flytningen fra den vand- og røgskadede lejlighed måtte jeg selv betale for. Jeg havde også en hel del ting stående i et loftsrum, og de blev fortæret af flammerne. Det var blandt andet mit og min søns vintertøj, nogle arvestykker og en hel del andre ting, men det fik jeg jo ikke erstattet”, fortæller Nete Hansen, der egentlig betragter sig selv som heldig.
”Mine møbler var trods alt ikke brændt, så på den måde kunne det være gået meget værre. Men det hele skulle renses efter branden, og det i sig selv var en temmelig stor ekstraudgift, som jeg kunne have undgået, hvis jeg havde haft en forsikring”.
Nete Hansen peger dog på, at det ikke var økonomien, der var det værste ved den manglende forsikring. Det var derimod følelsen af at stå alene bagefter.
”På grund af den manglende forsikring skulle jeg selv sørge for det hele. Jeg kunne se folk fra skadesservice-firmaer gå og fjerne ting fra de andre boliger, mens jeg selv måtte gå rundt og pakke ned i den ødelagte lejlighed. Med en forsikring havde jeg have fået hjælp til den slags. Det kunne have været rart med nogen til at tage sig af alt det praktiske, når man i forvejen går rundt og er i chok, fordi ens bolig er ødelagt”, fortæller hun.
Ingen hjælp fra kommunen
Da Nete Hansen ikke havde en indboforsikring, kunne hun heller ikke få betalt genhusning. Hendes første indskydelse var derfor at søge hjælp hos kommunen, men svaret, hun fik, var nedslående.
”Jeg fik at vide, at jeg med både uddannelse og job var for godt stillet til at de kunne hjælpe mig. Så kort efter flyttede jeg hjem til min mor i Herlev, og her endte min søn og jeg med at bo i et års tid, indtil jeg via den interne venteliste i afdeling 8-24 fik en ny lejlighed i sommeren 2017. Det var et hårdt år. Min søn gik i institution i nærheden af, hvor vi boede, så jeg skulle også lige pludselig bruge en masse tid og penge på transport frem og tilbage mellem Herlev, mit job og hans institution. Det var selvfølgelig en yderligere belastning og betød også, at jeg begyndte at få mine gamle stress-symptomer igen, siger Nete Hansen.
I dag er hun glad for at være tilbage i sit gamle kvarter, og det første hun gjorde, da hun fik nøglerne til lejligheden var at tegne en indboforsikring.
”Jeg har lært lektien på den hårde måde. Det endte med at blive nogle meget dyre penge, jeg sparede, og jeg kommer aldrig til at bo uden en indboforsikring igen. Man regner selvfølgelig ikke med, at der sker noget – det gjorde jeg heller ikke selv – men lige pludselig rammer katastrofen, og i dag siger jeg til alle, jeg kender, at de skal huske at tegne en forsikring”, slutter Nete Hansen.
Faktaboks – få flere tilbud
En del mennesker finder forsikringsverdenen uoverskuelig og alene af den grund, får de ikke tegnet en indboforsikring, som kan dække deres tab, hvis uheldet rammer en dag.
Der er dog hjælp at hente på forsikringsguiden.dk, som Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension står bag. På hjemmesiden får du ikke et decideret tilbud, men derimod et hurtigt og let overblik over mere end 20 forskellige forsikringsselskabers produkter. Ved at udvælge og sammenligne nogle selskabers produkter og vilkår kan du få god hjælp til at vælge den forsikring, der passer bedst til dine behov og til den bedste pris.