Jul og nytår er en dyr tid på året, og når de forestående højtider er overstået, kan de økonomiske ”tømmermænd” være alvorlige og langvarige. Der er dog hjælp at hente, hvis du er havnet i en økonomisk situation, der er svær at overskue. Boligforeningen AAB har nemlig indledt et samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, hvor du som beboer kan få fortrolig, uvildig og gratis rådgivning omkring gæld og økonomi. Og der er kort vej til hjælpen. Du kan nemlig booke et møde i et af Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivninger på hjemmesiden www.gæld.tænk.dk.
”AAB har igennem flere år kørt forsøg med gældsrådgivning i enkelte udvalgte afdelinger, men vi har ikke haft et generelt tilbud til vores beboere i samtlige afdelinger. Det har vi nu fået med det formelle samarbejde mellem AAB og Forbrugerrådet Tænk”, fortæller Pia B. Lindhardt, der er koordinator i Opkrævning & Inkasso hos AAB.
For at benytte dig af tilbuddet skal du være en del af målgruppen, og det vil groft sagt sige, at du har en lav indkomst, en høj gæld og et lavt rådighedsbeløb. Lever du op til dette, så kan du til gengæld få både telefonisk og personlig rådgivning af nogle erfarne frivillige, der er fagligt klædt på til at hjælpe dig.
”Der er ingen tvivl om, at de mere end 120 rådgivere er dygtige. Der er tale om frivillige, der er uddannet i banker, revisorer, jurister og så videre, og de har i løbet af de seneste seks år hjulpet mere end 13.000 borgere, der havde mistet overblikket over deres egen økonomi”, siger Pia B. Lindhardt.
Hvad kan du få hjælp til
Frederik Giese er projektchef for Gældsrådgivningen hos Forbrugerrådet Tænk, og han forklarer, at det er en bred vifte af økonomiske problemer, der bliver rådgivet om såvel personligt som telefonisk.
”Overordnet set hjælper vi folk med at kortlægge deres økonomiske situation. Det vil sige, at vi sammen danner et overblik over gældens størrelse og udarbejder et budget og en afdragsplan. På den baggrund ser vi på muligheden for at få eftergivet gæld eller hjælpe med at indgå aftaler med de kreditorer, som vedkommende skylder penge. Endelig informerer vi folk om, hvilke rettigheder de har i forbindelse med eksempelvis gældsinddrivelse eller møder i fogedretten”.
Der er altså gode muligheder for at hente gratis og uvildig hjælp, hvis det økonomiske overblik er forsvundet et sted mellem kviklån og ubetalte regninger. Der er dog enkelte områder, som Gældsrådgivningen ikke kan være behjælpelig med, og det er blandt andet direkte økonomisk bistand, betingelser for at modtage offentlige ydelser, moms og virksomhedsøkonomi. Er du i tvivl om, hvorvidt du kan få hjælp, så har Pia B. Lindhardt fra AAB dog et godt råd til dig.
”I første omgang kan du ringe ind til telefonrådgivningen og fortælle om din situation, og er der basis for et længere rådgivningsforløb, så kan du efterfølgende booke et personligt møde med en rådgiver”.
Fakta om personlig rådgivning
Gældsrådgivningen har syv centre over hele landet, hvor du kan få personlig rådgivning. På Sjælland har de kontor i København og Ringsted. Du booker et møde på www.gæld.tænk.dk, hvorefter en frivillig vil kontakte dig og aftale tidspunktet for din rådgivning.
Adresser og åbningstiderne
Stormgade 20, 1. sal, 1555 København V, Tlf.: 25 56 71 00
Telefon- og åbningstider: Tirsdag og torsdag kl. 16-18 samt onsdag kl. 14-16.
Prinsensvej 10, 4100 Ringsted, Tlf.: 25 42 75 85
Telefon og åbningstid: Torsdag kl. 15-18
Telefonrådgivning
Telefonrådgivninger er åben tirsdag og torsdag fra kl. 14- 18 samt onsdag kl. 12-16.
Telefonnummeret er 25 56 00 33.
Læs mere om Gældsrådgivningen på http://gaeld.taenk.dk/
Har du brug for yderligere oplysninger hos Boligforeningen AAB, kan du kontakte Pia B. Lindhardt på mail inkasso@aab.dk.